FIFA Evolution - От първата FIFA до сега

Съдържание:

FIFA Evolution - От първата FIFA до сега
FIFA Evolution - От първата FIFA до сега
Anonim

23 години игри на FIFA… Кой не ги познава? Предполага се, че почти всички читатели са израснали с това или в крайна сметка са се докоснали до него (чрез приятели).

Еволюция на FIFA - малките разлики водят до големи промени с течение на времето

Еволюцията на Fifa изглежда доста малка от година на година - промените идват, някои остават, а други си отиват. Характеристиките на еволюцията на FIFA се отразяват главно в решенията относно геймплея, функциите, представянето, но най-голямата характеристика - двигателят - изглежда винаги вдъхва нов живот на играта.

В следващите страници ще прегледаме всички (без мачовете от Световната купа) FIFA и ще разгледаме най-големите промени и интересни допълнения.

Еволюция на FIFA - Международен футбол на FIFA до FIFA 99

FIFA International Soccer беше първата истинска игра на FIFA и беше пусната през декември 1993 г. за Sega Megadrive (по-късно и за други платформи). Какво направи тази FIFA толкова специална? Това беше първият футболен мач с лиценз на FIFA.

Не че сте виждали много от това - графичните възможности на времето, използвани за разграничаване на отбори, да не говорим за отделни играчи и лица, главно чрез цветове, но тонът беше зададен: FIFA имаше големи амбиции да бъде официалният футбол игра.

FIFA Evolution - FIFA 95
FIFA Evolution - FIFA 95

Роде се франчайз

Формулата за успех беше изградена стъпка по стъпка - следващата FIFA, FIFA 95, продължи да се изгражда с лицензи от големи европейски състезания, като Висшата лига, Бундеслигата, Ередивизи (да) и Серията А. Първите части на FIFA (предимно 16-битови издания) имаха изометричен (наклонен) ъгъл на гледане. Това беше уникално за времето си, но скоро сериалът стана 3D и последва голяма стъпка в еволюцията на FIFA.

На 30 ноември 1995 г. първата 3D FIFA игра (FIFA 96 ) беше пусната в Европа. Собствениците на DOS, PSX и Sega Saturen и 32X могат да започнат с 3D графики в реално време от този момент нататък. Играта излезе и на по-стари системи, като SNES и Megadrive, и използва остарелия 2D двигател в играта на FIFA 95. Друга голяма стъпка в еволюцията на FIFA беше възможността за персонализиране на играчи и клубове, както и този път играчи с истински имена и позиции бяха в играта.

FIFA Evolution - FIFA 97
FIFA Evolution - FIFA 97

Започване с футзал за първи път…

FIFA 97 всъщност не беше голяма крачка напред в еволюцията на FIFA. Въпреки че двигателят създава малко по-хубава графика, много геймъри смятат, че това идва за сметка на предишния плавен геймплей. Както и фактът, че футзалът не успя да счупи нито един съд. Добавката промени динамиката на терена, но предложи малко допълнителен геймплей.

Въпреки това беше постигнат голям напредък в областта на звука: записаният коментар - не без необходимите грешки - описва почти всички имена на играчи и всички клубове. За да не звучи устният коментар твърде монотонен, много записи бяха направени четири пъти, всеки път с малко по-различен тон на коментатора.

FIFA 98 Road To World Cup е наричана една от най-добрите FIFA. Истински връх на еволюцията на FIFA по това време. Към формулата бяха добавени много функции. Помислете за цели 16 различни стадиона, както и за възможността да играете с всеки (общо 172) от международните отбори в навечерието на световното първенство. Страхотният саундтрак, включително Blur, и правилното прилагане на правилото за засада, направиха FIFA 98 пълноценна игра, която беше добре приета в игралната преса.

FIFA Evolution - FIFA 99
FIFA Evolution - FIFA 99

Денис Бергкамп краси предната част на играта FIFA от 1999 г

FIFA 99 беше пусната на PlayStation, Windows и Nintendo 64 в края на 1998 г. Тази игра на FIFA е разработена от Software Creations и публикувана от EA Sports. В сравнение с предишната част, фактори като отзивчивост и плавност бяха подобрени. Родени са прости лицеви анимации, както и подробности за играча (височина или размер на главата). Футзалът, който се появи във FIFA 97, вече не присъстваше.

Въпреки това, има нова възможност да създавате свои собствени купи и състезания. Не е голям скок в еволюцията на FIFA, но преди всичко подобрение на предишната формула. В сравнение с FIFA '98: Road To World Cup, FIFA 99 предлага по-плавен геймплей.

Еволюция на FIFA - FIFA 2000 до FIFA 2005

FIFA 2000: Не беше новаторска по отношение на иновациите, но все пак имаше редица отличителни характеристики. Така че отсега нататък можете да играете през сезоните, с риск от изпадане, както и шанс за промоция, и по този начин да се класирате за европейския футбол. Сол Кембъл, който също беше на корицата на английската версия, беше нает да прави анимации за улавяне на движение. Като цяло, достойни допълнения към еволюцията на FIFA.

Забавна подробност: Роби Уилямс даде музиката си за тази игра на FIFA с едно условие: неговият местен клуб, Порт Вейл, също ще може да се играе в играта. EA се съгласи, въпреки факта, че това е клуб от трета дивизия на английската лига.

FIFA 2001 стана първата FIFA на новия PS2 хардуер. Надграждането от PSX до PS2 беше голямо по онова време и допринесе много за еволюцията на FIFA. Това беше и първата компютърна версия за онлайн игра. В допълнение, това беше последната FIFA, до FIFA 11, която имаше пълен лиценз от холандския национален отбор. Едгар Дейвидс краси предната корица на холандската кутия. Играта беше оборудвана с нов двигател и показа още по-добре лицата на известни футболисти. Клубните стикери също бяха показани вместо само цветове.

FIFA Evolution - FIFA 2002
FIFA Evolution - FIFA 2002

Световно първенство по футбол 2002 в действие

В допълнение към (повторното) въвеждане в предишната FIFA на powerbar (тъй като 16-битовите конзоли вече имаха тази функция), FIFA 2002 също направи възможно определянето на твърдостта на пасовете. Геймърите могат да ги настроят по свой вкус. Функция, която всъщност остава в еволюцията на FIFA оттогава. Повече клубове получиха пълноценни емблеми, като ПСВ, Аякс и Фейенорд. Въпреки това холандската лига пропусна тази година.

В FIFA 2003 пристигнаха много новини. Напълно нови елементи на играта влязоха в игра. Двигателят също е значително подобрен: повече детайли на стадионите, по-добре изглеждащи играчи и повече екипи.

Режимът Club Championship Mode даде възможност да се играе срещу 17 европейски клуба на собствения им стадион, между другото, с придружаващите песни на привържениците.

Добавянето на 'Freestyle Control', където вторият аналог може да се използва за правене на трикове, също беше новост в тази част. След FIFA 98 и 99 тази нова част допринесе най-много за еволюцията на FIFA.

FIFA Evolution - FIFA 2004
FIFA Evolution - FIFA 2004

Подобрете подобрението в ясно видими детайли

Докато игровият двигател на FIFA 2004 не се промени много, най-голямата промяна беше добавянето на втори дивизии. Това даде възможност на играчите да се бият нагоре с по-ниско класирани клубове.

Можете да бъдете изпаднал или повишен преди, но не и при пълното присъствие на "втора" лига. Функцията „извън топката“даде възможност да контролирате двама играчи едновременно за първи път, за по-добро боравене с топката.

FIFA 2005 излезе много по-рано от обичайното издание през октомври. Това беше направено, за да се получи преднина в Pro Evolution Soccer 4, както и за да се предотврати излизането на тази част едновременно с FIFA Street. Включен е подобрен режим на кариера и повторно въвеждане на персонализиран играч. Играта с първо докосване даде възможност на играчите да изпълняват още по-правдоподобни пасове и трикове. В допълнение, това беше последната игра на FIFA, пусната за PlayStation (PSX).

FIFA Evolution - FIFA 06 до FIFA 10

FIFA 06 се продава много добре. Дори 100 000 копия повече от своя предшественик. Не без причина повече от половината от оригиналния код беше препрограмиран. В допълнение към подобрен режим на кариера, беше обърнато допълнително внимание на „химията“– факторите, които правят изключително силен отбор и как това се пренася на терена.

Еволюцията на FIFA имаше много инерция през тези години. Режимът на кариера вече е петнадесетгодишно пътуване, което дава възможност на играчите да изградят клуб като мениджър. Това включва фактори като привличане на спонсор, поддържане на привържениците щастливи и поддържане на отборния дух на играчите.

Четиринадесетата част от поредицата отново е разработена от EA Canada. Над 10 000 лицензирани играчи бяха в тази игра на FIFA. Интерактивните състезания също се появиха във FIFA 07: реални мачове, които са се състояли, могат да бъдат преигравани срещу други.

Фактори като времето и дължината или състоянието на тревата определят повече как топката се търкаля по време на игра. Има и идентични движения с умения, както и техники за свободен удар от известни футболисти, като Роналдиньо и Дейвид Бекъм.

FIFA Evolution - FIFA 08
FIFA Evolution - FIFA 08

Повече внимание към детайлите и анимациите в игрите на FIFA

Голяма крачка напред в броя на реалните играчи: във FIFA 08 има 15 000 професионални футболисти. В тази част беше обърнато много внимание на по-добрите анимации; повече известни играчи бяха представени в тази игра на FIFA с техните отличителни ходове.

Фактори като скорост на вятъра и натиск от други играчи сега също влияят върху движенията на топката. Друго голямо подобрение: играчите вече не се натъкват един на друг. Най-голямата функция е режимът „Играй като професионалист“. Получавате шанса да се поставите на мястото на един футболист, вместо да играете с цял отбор.

FIFA 09 отново донесе много допълнения - особено в онлайн областта дойдоха интересни нововъведения. Еволюцията на FIFA по това време нарасна много по отношение на онлайн функциите. Функцията „Играй като професионалист“предлагаше възможност да играеш 10 СРЕЩУ 10 мача онлайн. В допълнение, функцията „Adidas Live Season“се появи за първи път - това направи възможно съпоставянето на формата на играчите през сезона с текущата им форма в реални мачове.

Въпреки че това беше възможно само чрез първо извършване на микро-транзакция, геймърите получиха опцията да активират безплатно функцията за една лига през този сезон. Играта Тази игра на FIFA беше добре приета от пресата: средно около 87% е общата оценка на Metacritic.

Най-голямата и все още самостоятелна функция 'FIFA Ultimate Team' беше представена тази година на PS3 и Xbox 360. Това беше направено, след като функцията се появи за първи път на Xbox 360 във версията на Шампионската лига 2006-2007. „FUT“беше играна от милиони потребители във FIFA 09 по онова време и сега се разглежда като важна характеристика във франчайза на FIFA.

FIFA Evolution - FIFA 10
FIFA Evolution - FIFA 10

Началото на мачовете става все по-често церемония в игрите на FIFA

FIFA 10 включва разширен мениджърски режим, както и добавяне на помощник мениджър, който ви помага да организирате състава въз основа на броя на играчите. колко важен е предстоящият мач. Освен това беше разгледан начинът, по който играчите растяха по отношение на статистиката: залозите по време на мач, както и конкретните успехи, определяха количеството получени точки за умения.

В тази игра на FIFA имаше не по-малко от 50 стадиона, както и 31 различни състезания. Голяма промяна спрямо предишните части: отсега нататък можете да контролирате играчите на пълните 360 градуса, докато преди това беше възможно само в осем различни (бягащи) посоки. По отношение на графичния напредък, това бяха и годините, които допринесоха много за еволюцията на FIFA. Наличният хардуер позволи много повече детайлно показване, както и PS3 и Xbox 360, показващи повече от своя потенциал.

FIFA Evolution - FIFA 11 до FIFA 16

Слоганът на FIFA 11 беше подходящо наречен „Ние сме 11“. Отново беше направена крачка в управлението на вашия отбор: играчът има избор да играе като мениджър на отбор, мениджър на играч или като играч, от сега нататък това се нарича колективно режим на кариера.

Двигателят е подобрен и версията за компютър вече използва двигателя от версиите за PS3 и Xbox 360. Подаването получи повече дълбочина; След това Pro Passing беше въведен на PS3 и Xbox 360 - променливи като входа на контролера, както и рейтингите на играчите изиграха по-голяма роля в прецизността на подаването.

Тогава играта FIFA вече беше достъпна в 51 държави и беше преведена на 17 различни езика! Това е основен крайъгълен камък в еволюцията на FIFA на играта като (продаваем) продукт.

FIFA 12 Може би не най-забележителната промяна, но коментарите на арабски бяха в играта FIFA за първи път. Друга голяма промяна: че стана възможно да се играе FIFA на Mac OS X за първи път, TransGaming направи порта по това време.

По време на пускането на демонстрацията шумът беше толкова голям, че FIFA 12, както и Xbox Live, достигнаха списъка с актуални теми в Twitter. Интересна подробност: FIFA е най-големият франчайз на EA, генериращ $6 милиарда приходи!

FIFA Evolution - FIFA 12
FIFA Evolution - FIFA 12

Imact Engine предоставя по-правдоподобни анимации в игрите на FIFA

Основни промени в областта на играта: въвеждането на Impact Engine. Бяха няколко години в разработка и дори по-сложно и прецизно изчислени сблъсъци между играчи въз основа на скорост, маса и т.н. Precision Dribbling гарантира, че отсега нататък можете също да предпазите топката, докато дриблирате. Close Control направи възможно дриблирането с по-голяма прецизност.

Имаше известно количество спорове около FIFA 13. PS Vita, както и версията за Wii, бяха много критикувани: игралната преса смяташе, че играта на тези платформи не е нищо повече от актуализация на FIFA 12, особено по отношение на играчи и кожи.

Това все още не е за сметка на всички продажби: FIFA стана най-продаваната спортна игра за всички времена през тази година. Общият брой продадени копия достигна 14,5 милиона през май 2013 г. Приложението FIFA Ultimate Team излезе за първи път на 18 септември 2012 г. FIFA 13 беше единствената FIFA, която продаде 1 милион копия в рамките на 24 часа в Обединеното кралство.

FIFA Evolution - FIFA 14
FIFA Evolution - FIFA 14

Ignite Engine въвежда ерата на "следващото поколение" за игрите на FIFA

FIFA 14 си проправи път към конзолите от текущо поколение за първи път. Още една голяма стъпка по отношение на графиките в еволюцията на FIFA. Новият Ignite Engine трябваше да осигури не само графични подобрения, но и динамични метеорологични ефекти, както и AI, наречен Human Intelligence, както и подобрени анимации чрез функцията True Player Motion.

Въпреки това, компютърната версия на тази игра на FIFA все още използва остарялата Impact Engine (PS3 и Xbox 360). Според EA, има малко компютри, които могат да се справят с Ignite Engine, така че се премести за следващата година. По-старият Imact Engine, който беше използван повторно по това време, беше предоставен с някои надстройки.

Освен това добавянето на онлайн кооперативна игра дойде в състезание. Това беше първата игра на FIFA, която включваше не само бразилската лига, представляваща Южна Америка, но и Аржентина, Чили и Колумбия. Имаше и много място за персонализиране на вашите играчи: имаше 95 различни обувки в тази игра на FIFA.

FIFA Evolution - FIFA 15
FIFA Evolution - FIFA 15

Повече визуални подробности в игрите на FIFA…

FIFA 15 е може би най-завършената игра на FIFA до момента по отношение на лицензирането. Общо 35 лицензирани лиги, повече от 600 клуба, над 16 000 футболисти и 41 официални стадиона са включени в тази игра на FIFA. Играта беше доста добре приета от пресата, която възхваляваше функции като графики, анимации и автентичност, но липсата на нови режими на игра и понякога странен AI бяха повтарящи се критики.

FIFA 16 несъмнено е най-свежата в съзнанието на феновете. Реално големи промени за момента няма. Енджинът Ignite навлезе в своята трета година и видя редица подобрения в анимациите и детайлите. Добавянето на женски отбори беше посрещнато със смесени чувства. Този път играта предложи над 78 различни стадиона, 50 от които бяха истински.

Режимът на кариера вече дава възможност да тренирате специфични умения на играчи извън терена. Фактори като предсезонни приятелски турнири също влязоха в действие, както и възможността за смяна без ограничения по време на тези приятелски мачове.

И, разбира се, хубаво слайдшоу от еволюцията на FIFA

Като допълнително допълнение е съставено красиво слайдшоу с носталгична музика. Преминаване през еволюцията на FIFA с екранни снимки и несъмнено много добри (и по-малко добри) спомени.

Еволюция на FIFA, направена с Slidely Slideshow

Поредицата FIFA се изкачи нагоре и сега е почти самотна на върха. Ще постигне ли Pro Evolution Soccer този статус? Засега това изглежда малко вероятно. Битката по отношение на продажбите тази година говори много в полза на FIFA. Но едно нещо е сигурно: нито една игра никога не би постигнала толкова добър геймплей, без да се натискат взаимно да спечелят сърцата на любителите на футбола.

FIFA 17 беше пусната на 29 септември за PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360 и PC. Рецензията вече я написахме. Появи се и статия, която обстойно обсъжда как се определят рейтингите на футболистите в игрите на FIFA.

Докато версията на FIFA 17 е тук, нека погледнем назад и да видим докъде е стигнал франчайзът; вашият стар ksool скъпоценен камък вероятно също е бил в този списък. Кои според вас бяха най-драстичните промени? И къде поредицата предлага наистина голям напредък? Къде мислите, че ще бъде еволюцията на FIFA след пет или десет години? Къде определено може да се подобри играта с поглед към бъдещето? Споделете вашето мнение по-долу.

Популярна тема