Рецензия на Star Ocean 5 - Научната фантастика среща фантазията

Съдържание:

Рецензия на Star Ocean 5 - Научната фантастика среща фантазията
Рецензия на Star Ocean 5 - Научната фантастика среща фантазията
Anonim

Предишната част на Star Ocean датира от 2009 г. Сега сме седем години по-късно и най-накрая има продължение. Тази част се развива между втора и четвърта част от поредицата. Като играч отивате на приключение с главния герой Фидел заедно с пъстър екип от други герои, както е обичайно за японска RPG.

Петгодишно дете с амнезия

Както много други ролеви игри от японски произход, историята започва в малко селце, където не се случват много неща. Главният герой Фидел и неговият приятел от детството Мики живеят в средновековното село Щар на планетата Фейкрийд. Животът им продължава известно време, докато селото им не бъде нападнато. След това зависи от Фидел и Мики да поискат подкрепление от краля на Леслия.

Връщайки се от пътуването си до столицата, те виждат падаща звезда. Пристигайки на мястото на удара, се оказва, че това е космически кораб, съдържащ петгодишно момиче на име Релия. Relia не е просто петгодишно дете, а дете с много специални сили. Има само един проблем: тя не може да си спомни откъде е дошла, кои са родителите й и как се е озовала на планетата Фейкрийд.

Фидел и Мики веднага се чудят къде може да са родителите на Релия и решават да я съберат отново с нейните родители, където и да са те. Триото се заема да намери улики за миналото на Релия. По пътя няколко интересни персонажа се присъединяват към Фидел и Мики, като лейтенант Виктор от армията на Леслия, вещица Фиоре, която носи само разкриващи се дрехи, както и Емерсън и Ан, които са от друга планета. Скоро става ясно, че повече хора са любопитни за силата на Relia и вие редовно сте атакувани от войниците на Kronos, извънземните врагове, които искат да отвлекат Relia.

Star Ocean 5 смесва фентъзи с научна фантастика и създава страхотна атмосфера. От една страна имате почти средновековния Faycreed, а от друга имате големи космически кораби, които ви потапят изцяло в свят на научна фантастика. Играта съчетава най-доброто от тези два свята, за да създаде уникална атмосфера. Така че в един момент се биете с гигантски раци, а в следващия се изправяте срещу футуристичните войници на Кронос.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Камък-ножица-хартия

За да разкриете мистерията на Relia, разбира се, не можете да избегнете битка. Докато се биете, вие контролирате един от до седем членове на вашата група в реално време и можете да превключвате между тези седем с натискането на бутон, но за съжаление в края на битката автоматично се връщате при Фидел. Останалото се контролира от AI. Битката използва така наречения метод камък-ножица-хартия.

Имате три вида атаки: леки, тежки и специални. Можете също да блокирате и избягвате. На теория леката атака трябва да прекъсне тежката атака, тежката атака преминава през защитата и защитата е добра срещу лека атака. На практика всичко работи малко по-различно.

Например, на практика изглежда, че тежката атака често е също толкова бърза, колкото леката атака. Така че няма причина да използвате лека атака, докато се биете. По принцип използвате само специални и тежки атаки. Използването на леки атаки всъщност е загуба на време, ще забележите доста бързо.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Проблясващи атаки и измерване на резерва

Избирате враг и атакувате: като дадете нов вход след използване на атака, получавате така наречения бонус за анулиране, което означава, че следващата ви атака причинява 25% повече щети. Това може да бъде до четири пъти, което означава, че четвъртата ви атака нанася цели 200% щети. Ако след това използвате специална атака като четвърта, ще видите високи числа да се появяват на екрана ви. Ще причините много щети, ако изпразните резервния си габарит.

Изграждате своя резервен метър, като отбелязвате успешно последователни удари на врагове, блокирате и извършвате контраатака. Използвайки своя резервен измервател, вие ще започнете масивна атака, която е особено полезна срещу босове или големи групи врагове. Напълването на глюкомера отнема известно време, така че внимавайте с него. Използването на измервателя на резерва все още може да превърне почти загубена битка в победа.

Битките изглеждат страхотно, защото специалните атаки летят около вас и всички те изглеждат доста наперен. Особено със седем члена във вашата група, всички извършващи специални атаки, е като да гледате шоу с фойерверки. Цветовете и ефектите ще изскочат от екрана ви! Вярно е, че това често води до огромен хаос.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Хаос и разочарование

Често има хаос на бойното поле: с всички ефекти и понякога голямо количество врагове, понякога губите преглед. Фактът, че камерата не винаги си сътрудничи, също не помага на Star Ocean 5. Камерата понякога е толкова нещастна, че не можете да видите добре опасна атака и следователно можете да бъдете силно ударени. Също така не помага, че изкуственият интелект на другите ви герои от време на време оставя какво да се желае.

Недостатъчно блокиране и стоене твърде близо до опасни врагове и атаки се случва понякога по време на битка. Сега обикновено не е бедствие, когато някой от вашите бойци K. O. върви, но когато вашият лечител умре, все още усещате капка пот от страх, стичаща се по челото ви. Лечителят е важен в много битки и ако е мъртъв, имате хубав проблем. Тъй като изкуственият интелект понякога не е повод за писане, това често води до мъртъв лечител, който бързо трябва да върнете към живот и това понякога води до голямо разочарование.

Имате възможност да повлияете малко на поведението на вашите герои, като използвате роли. Те идват във всякакви форми и размери и вие ги отключвате, докато изкачвате ниво или укрепвате ролите си. Например, имате роли, които позволяват на герой да причини повече щети срещу насекоми, например, но също така имате роли, които гарантират, че героите блокират повече, така че да умират по-бързо. Можете да присвоите до четири роли на герой, така че да получите доста опции за персонализиране, въпреки че AI на вашия екип остава разочароващ.

Разочарованието може да възникне и в друга точка: нивото на трудност. При нормална настройка на трудност, Star Ocean 5 не е за хора със слаби сърца. Особено по време на битки с босове имате шанс да приключите играта, защото тези битки обикновено са доста предизвикателни. Ако все още не можете да победите шефа след пет пъти, е разумно да вземете още няколко нива, преди да опитате отново.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Традиционно купувайте артикули и покачвайте ниво

Ако сте заседнали с шеф, а вие сте длъжни да бъдете, най-добре е да преминете малко нива, както често се изисква от играча в JRPG. Вие не получавате само XP от битки, но и пари и разбира се предмети, както получавате с Final Fantasy, например. С тези пари и тези предмети можете да закупите или направите нови оръжия и брони, защото наистина имате нужда от тях!

Например, ако нямате актуални оръжия и броня, бързо ще забележите, че нанасяте малко щети и понасяте повече щети, отколкото трябва. Следователно Star Ocean 5 ви моли да следите нивото и оборудването си, в противен случай няма да постигнете нулев напредък. Играта просто е твърде трудна за това. Само ако сте много нива по-високи от враговете, с които се биете в този момент, можете да получите битка с два пръста в носа.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Безпроблемни преходи

Преходът между битка и разходка из света на Star Ocean 5 е безпроблемен. Преходът към кътсцени също е плавен, защото те се извършват в същия двигател като самата игра. Екраните за зареждане почти не присъстват и за да започнете битка, всичко, което трябва да направите, е да отидете до група врагове и битката започва. Често виждате враговете да се разхождат на разстояние, когато се скитате из света.

За съжаление, светът на Star Ocean 5 не е толкова лесен. Равнините и градовете, през които преминавате в играта, са различни, но никога не чувствате, че светът е жив или градът е уникален. Има врагове в равнините и някои общи NPC в градовете, но нещо толкова просто като дървета и друга фауна на птиците липсва девет пъти от десет, особено в широкия свят. В резултат на това често се оказвате, че вървите през безплодни равнини или през градове, които се чувстват толкова мъртви, колкото изглеждат.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Мъртъв свят

Това, което влошава нещата е, че през първите няколко часа от играта пътувате през едни и същи равнини и пространства много често. Бързото пътуване е достъпно само по-късно, така че в началото се връщате много назад през едни и същи области. Това е не само много скучно, но и много разочароващо, когато минавате през една и съща неодушевена зона за трети път със същите врагове, които се връщат към живота, без значение колко пъти сте ги убили.

И макар кътсцените да изглеждат страхотно, не можете да ги пропуснете! Така че сте принудени да гледате всяка кътсцена, независимо дали ви харесва или не. Историята на играта е забавна, но да гледате същата кътсцена, която сте гледали три пъти преди, защото сте умрели при шеф, е изтощително. Освен това понякога трябва да извървите цели части отново, защото вашата точка за запазване е далеч от мястото, където сте умрели.

Живеем в ера през 2016 г., в която автоматичното запазване е функция, която очаквате в играта. Star Ocean 5 ви разочарова в това отношение, тъй като можете да запазите напредъка си само в точка за запазване. Трябва да потвърдите три пъти, преди играта ви да бъде окончателно запазена. Това отново е пречка, но за щастие често има две точки за запазване на зона.

star ocean 5 преглед
star ocean 5 преглед

Среден размер

Star Ocean 5 страда от много ненужни недостатъци на красотата, които понякога не са от полза за вашето изживяване, но по същество Star Ocean 5 е забавна JRPG, която гарантира много часове забавление. Атмосферата в играта е страхотна, битките изглеждат забавни, а историята и героите са достатъчно интересни, за да ви заинтересуват. Жалко е, че не можете да пропускате кътсцени, средата изглежда скучна и често празна и се връщате много назад.

Ако можете да пренебрегнете тези недостатъци на красотата, тогава Star Ocean 5 определено е игра, която ще ви забавлява много часове. Ако тези проблеми бяха изгладени, Star Ocean 5 определено щеше да бъде запомняща се JRPG. Сега играта завършва малко посредствено и това е жалко, защото играта имаше потенциала да стане добра. Като цяло, играта определено си заслужава да се играе, ако обичате да играете JRPG, но не и за пълен удар.

Плюсовете и минусите

 • Научната фантастика среща фентъзи
 • Готини герои и история
 • Борбата изглежда страхотно
 • Предизвикателно и понякога дори трудно
 • Безпроблемни преходи между битки, роуминг и кътсцени
 • Добър за много часове забавление
 • AI на вашите съотборници понякога е лош
 • Кутсцени, които не можете да пропуснете
 • Светът на играта се чувства празен
 • Много еднакви среди
 • Много връщане назад
 • Запазване на точки

Популярна тема