Новите правила на ЕС изискват батериите в телефоните и електрическите велосипеди да бъдат сменяеми

Съдържание:

Новите правила на ЕС изискват батериите в телефоните и електрическите велосипеди да бъдат сменяеми
Новите правила на ЕС изискват батериите в телефоните и електрическите велосипеди да бъдат сменяеми
Anonim

Европейският парламент работи върху нови правила относно батериите от известно време, тъй като пазарът започва да става „стратегически“. Освен че потребителите често не могат сами да сменят батериите в своите телефони и електрически велосипеди, рециклирането също не е наред и суровините понякога идват от конфликтни зони.

Миналата седмица парламентът гласува с голямо мнозинство нови правила, които, наред с други неща, изискват потребителите да могат сами да сменят батериите. От 2024 г. трябва да е възможно потребителите да сменят батериите в преносими устройства „лесно и безопасно“. Това се отнася за смартфони, таблети и леки електрически превозни средства като електронни скутери и електрически велосипеди.

В момента често не е лесно да смените батериите в тези устройства. Например, те не са лесно достъпни в iPhone и дори са залепени в телефони Samsung. Батериите в някои електрически велосипеди също са скрити в рамката по такъв начин, че да са трудни за достигане. Парламентът все още не е обявил какво точно означава „лесно и безопасно“.

Image
Image

Намаляване на екологичния отпечатък

Парламентът също иска да намали екологичния отпечатък на батериите и да го направи прозрачен с оглед на околната среда. Според парламента глобалното търсене на батерии ще бъде 14 пъти по-голямо до 2030 г., отколкото е днес. От това търсене 17 процента ще дойдат от ЕС, например под формата на батерии в електрически автомобили и като хранилище на енергия за домове.

Съгласно новите правила, батериите скоро ще бъдат етикетирани с пълния жизнен цикъл. Новите батерии трябва да съдържат минимални количества рециклиран кобалт, олово, литий и никел, когато правилата влязат в сила.

Освен това повече батерии трябва да бъдат рециклирани. През 2019 г. 51 процента от всички продадени преносими батерии са събрани за рециклиране. Парламентът иска този процент да бъде 70 процента до 2025 г. и 80 процента до 2030 г.

Справяне с нарушенията на човешките права

Накрая парламентът иска да се справи с нарушаването на човешките права, свързани със суровините. Суровините, необходими за производството на батерии, идват от конфликтни зони и затова понякога се извличат с големи страдания. Парламентът скоро ще иска да разследва щателно производителите, за да гарантира, че батериите са „по-етично отговорни“.

Препоръчано: