Ревю на Corsair MP600 PRO LPX - дава дъх на вашата PlayStation 5

Съдържание:

Ревю на Corsair MP600 PRO LPX - дава дъх на вашата PlayStation 5
Ревю на Corsair MP600 PRO LPX - дава дъх на вашата PlayStation 5
Anonim

MP600 Pro LPX

Знаете, че купувате нова игра, поставяте диска в конзолата си или започвате изтеглянето и получавате голямо съобщение на екрана, че няма достатъчно място на диска за инсталиране на играта. Това, което следва, е болезнен процес на избор кои по-стари игри да изтриете, за да освободите достатъчно място за тази нова игра, която привлича. Със сигурност новото поколение конзоли, с техните чудесно бързи, но за съжаление доста ограничени по размер, SSD са пълни до горе за нула време.

За щастие вече се появиха първите SSD дискове, които отговарят на строгите изисквания на Sony, което ни позволява значително да разширим дисковото пространство на нашата конзола. Едно от тези SSD се предоставя от Corsair под формата на MP600 Pro LPX. Този SSD на Corsair се предлага в четири размера, а именно 500 GB, 1 TB, 2 TB и 4 TB. Цените на тези модели се увеличават доста пропорционално,

  • 114,99 евро за 500GB;
  • 189,99 евро за 1TB;
  • €374,99 за 2TB;
  • за истински големите спестяващи €874,99 за 4 TB.

Ние сме се погрижили за 1TB версия. Различните модели всъщност се различават само по размера на диска, останалите спецификации са еднакви за всички модели.

Спецификации

Атрибут Стойност
Капацитет за съхранение 500MB, 1TB, 2TB, 4TB
Формат M.2 80mm
Интерфейс PCI Express 4.0 x4
Контролер Phison PS5018-E18
Екстра Охладител, NVMe, облицовка
Височина (с радиатор) 11 mm
Радиатор Алуминиев разпределител на топлина
Скорост на четене (последователно) Макс. 7,100MB/s
Скорост на запис (последователно) Макс. 5800MB/s

Въз основа на тези спецификации виждаме, че MP600 PRO PLX напълно отговаря на минималните спецификации, предписани от Sony. Освен размерите, това се отнася най-вече за височината на радиатора (максимум 11,5 mm) и минималната скорост на четене (минимум 5500 MB/s). MP600 Pro LPx вече е оборудван с подходящ радиатор като стандарт, така че веднага сте готови за инсталиране. Но първо разопаковаме SSD.

Разопаковайте, но…

SSD не е голям. Това не е много повече от малка ивица с ширина около 2 сантиметра и - в този случай - дълга 8 сантиметра и висока 1 сантиметър. Ето защо не е изненадващо, че кутията, в която е опакован, не е много голяма. В кутията MP600 Pro е спретнато опакован в дунапренова опаковка. Ако го извадим, той се чувства здрав и доста тежък, което се дължи главно на радиатора, който дава SSD тялото. SSD се чувства здрав и радиаторът също е здраво закрепен към SSD. Няма щифт между тях (и това, разбира се, не е намерението)

… и инсталирайте

MP600 PRO се инсталира лесно. PlayStation 5 осигурява лесен достъп до мястото, където трябва да се инсталира SSD. Тъй като това е от същата страна като вентилатора, това е златна възможност да го почистите и с прахосмукачката. PlayStation има капак, който се закрепва с винт. Зад него има резервен винт, който може да се използва за закрепване на SSD след поставяне отляво.

Веднъж завинтено, можете да сте сигурни, че SSD няма да се движи. Тогава остава само въпрос на поставяне на капака и плъзгане на капака обратно. Цялата история е завършена в рамките на пет минути, след което PlayStation 5 е готова да използва новото устройство. Дете може да пере.

След като PlayStation 5 бъде свързана отново и стартирана, конзолата ще разпознае новия диск и ще ви подкани да го форматирате. След това MP600 ще бъде добавен към списъка с носители на данни като допълнителен диск, с пълно дисково пространство от 1TB. Така че никакви странни неща тук с 1 милиард байта също не са TB или предварително инсталирани боклуци, които незабавно отнемат от наличните байтове.

Тест 1: Преместване на големи набори от данни

За правилното тестване на MP600 PRO сме подготвили тестов комплект от PS5 с външен твърд диск, свързан чрез USB. Това ни позволява да сравним трите възможни носителя на памет: вътрешният вграден SSD, външен традиционен HDD и MP600 PRO. Като първи тест преместихме голям набор от данни, състоящ се от седем игри за PS5 (включително Far Cry 6, Mass Effect Trilogy, Dynasty Warriors 9 и Ratchet & Clank) през екрана за транспортиране на данни на PS5. Това дава добра представа за производителността на различните носители на данни по време на дълги, последователни операции за четене и запис. Можете да видите резултатите в таблицата по-долу.

Движение Време
250GB вътрешен SSD -> MP600 3:41
250GB MP600 -> Външен твърд диск 49:30
108 GB MP600 -> Външен твърд диск 16:03
108 GB вътрешен SSD -> външен твърд диск 16:13
108 GB външен твърд диск -> вътрешен SSD 16:19
108 GB външен твърд диск -> MP600 16:19
108 GB вътрешен SSD -> MP600 1:22
108GB MP600 -> Вътрешен SSD 7:44

Няколко неща се открояват. Особено поразително е, че веднага щом се използва външен твърд диск, необходимото време за прехвърляне се определя изцяло от външния диск и отнема доста постоянно добри 16 минути. Не е толкова странно: данните трябва да се прехвърлят през USB порта към или от най-бавния носител на данни. Става по-интересно, ако преместваме данни между вътрешния SSD и MP600 PRO.

Дори големи количества данни се прехвърлят за минути. Удивително е, че преминаването от вътрешен SSD към MP600 PRO е по-бързо, отколкото обратното. Това, че има известна разлика между това, можеше да се очаква поради разликите в скоростите на четене и запис, но тази разлика е твърде голяма за това.

Тест 2: Стартирайте играта

Вторият тест е практически тест. Стартираме различни игри и сравняваме времената за стартиране, докато видим началния екран. В Mass Effect Trilogy направихме втори тест, като стартирахме Mass Effect 3 от началния екран. Можете да видите резултатите по-долу.

Игра Време за стартиране Вътрешен SSD Време за стартиране MP600 Време за зареждане външен твърд диск
Planet Coaster (12GB) 7, 6 сек 7, 4 сек
Ratchet & Clank Rift Apart 7,5 сек 7,5 сек
Dynasty Warriors 9 Empires (36GB) 15 сек 9 сек
Mass Effect Trilogy 16 сек 15 сек 13 сек
Mass Effect 3 (след началото на трилогията) 24 сек 19 сек 26 сек

С игрите за PlayStation 5 всъщност не виждаме разлика във времето за зареждане между вътрешния SSD и MP600 PRO. Изключение от това е Dynasty Warriors 9 Empires, която стартира дори с 5 секунди по-бързо от MP600 PRO. С Mass Effect ефектът беше по-ясен, където беше забележимо, че вътрешният SSD всъщност не дава пряко предимство пред външния HDD. Това беше неочаквано. MP600 PRO стартира по-бързо от вътрешния SSD и в двата случая.

Преглед на MP600 PRO LPX - допълнително пространство за PlayStation 5, което със сигурност не свършва

В крайна сметка можем да заключим, че Corsair MP600 PRO LPX е чудесно допълнение за тези, които се борят с дисковото пространство в своята PlayStation 5. Дискът е бърз и работи безпроблемно с конзолата. Монтажът е супер лесен и с радиатора няма да се нагрее дори при големи натоварвания. За игра на игри няма значение дали играта е инсталирана на вътрешния SSD или на MP600 PRO.

Удобството и допълнителното пространство все още имат доста солидна цена, в зависимост от желания размер. Ако изберете максималните 4 TB, ще платите почти два пъти повече от цената на самата конзола, но сте сигурни в най-голямата възможна свобода да поддържате PS5 игрите достъпни по всяко време. За щастие има избор и за по-малкия фондов пазар и се очаква цените на SSD устройствата да паднат в дългосрочен план, въпреки че в момента обратното може да се случи дори по-рано.

Corsair MP600 PRO LPX е здрав SSD, който е готов за използване с радиатор и може да бъде поставен и използван веднага. След инсталирането от 5 минути наистина не е нужно да се притеснявате повече за това. Дискът не отстъпва по нищо на вътрешния SSD и също се справя отлично при голямо натоварване. Ако искате най-накрая да освободите своята PlayStation 5 от - толкова малкото дисково пространство, MP600 PRO е отличен избор.

Плюсовете и минусите

  • Сигурно изпълнение
  • Предварително инсталиран радиатор
  • Прави отлично
  • - Цената е доста висока в сравнение с конзолата

Популярна тема