Ревю на MSI Optix MPG321UR-QD - Мониторът за компютър и конзоли от следващо поколение?

Съдържание:

Ревю на MSI Optix MPG321UR-QD - Мониторът за компютър и конзоли от следващо поколение?
Ревю на MSI Optix MPG321UR-QD - Мониторът за компютър и конзоли от следващо поколение?
Anonim

Конзолите от следващо поколение са способни на много, но ако искате да извлечете максимума от вашата PlayStation 5 или Xbox Series X, вашият телевизор се нуждае от правилните спецификации - или вашия монитор, разбира се. Ако искате да се насладите на 4K резолюция и 120Hz, ще трябва да свържете конзолата към екран с HDMI 2.1 връзка. Нещо, което не всички телевизори и монитори имат.

Спецификации, които вие казвате

MSI умишлено са избрали да го поставят в своя монитор MSI Optix MPG321UR-QD. Заедно с другите спецификации това трябва да гарантира, че това ще се превърне в най-добрия дисплей за геймърите, независимо дали играете на компютър или конзола от следващо поколение.

Новият 32-инчов монитор има не само HDMI 2.1 връзка, но и резолюция от 3840x2160 пиксела, по-известна като 4K, и честота на опресняване не по-малко от 144Hz. Това поставя панела в по-високия сегмент на мониторите за игри, тъй като не сме виждали много да идват с тези стабилни спецификации.

Image
Image

Цветове, на които да се насладите

Въпреки че спецификациите на хартия са много добри, разбира се, винаги е въпрос на изчакване, за да видим как се изпълнява на практика. Например, високата честота на опресняване може да бъде придружена от много размазване или призраци, но в повечето случаи MSI Optix MPG321UR-QD не страда от това. Дори в бързи шутъри от първо лице, при настройката Faster Overdrive, изображението все още ще изглежда гладко и елегантно.

Това е отчасти защото MSI е избрала IPS панел с квантови точки, включително поддръжка за G-Sync и FreeSync, вместо VA екран. Екраните с последната технология често имат по-дълбок контраст, но също така страдат повече от размазване и по-ниско време за реакция.

Чрез използването на IPS панел с квантови точки, цветовете също оживяват, дори в сравнение с други IPS монитори. Технологията Quantum Dot гарантира, че цветовата гама, диапазонът от възможни цветове, които екранът може да покаже, е много по-широк и яркостта също може да бъде прецакана много. В резултат на това цветовете са по-точни и по-пълни, което е идеално за цветни игри като Ratchet & Clank: Rift Apart или Psychonauts 2.

Image
Image

Разочароващ HDR

Ако искате да получите малко по-точни цветове, възможно е също така да настроите избраната от вас конзола в HDR през Windows. За съжаление тази опция е малко разочароваща, тъй като MSI Optix MPG321UR-QD има само шестнадесет зони на затъмняване.

С HDR е възможно да се покаже страхотен контраст между, например, изключително ярки експлозии и тъмна част от другата страна на сцената. Така мониторът има само шестнадесет зони, разделени върху 32-инчовия панел, където яркостта може да се регулира локално. Това не е много на толкова голям екран, така че обектите до експлозия (които са в същата зона на затъмняване) също се увеличават по отношение на яркостта.

Наистина добро HDR изживяване в момента е възможно само с Full Array Local Dimming монитор, където всеки пиксел може да се регулира индивидуално. Тези видове екрани са рядкост и вие също плащате най-високата цена за това. Препоръчваме във всеки случай да оставите HDR изключен на MSI Optix MPG321UR-QD, отчасти защото поддръжката от Windows също е разочароваща.

Image
Image

Полезни вградени функции

Това, което не е разочароващо, са многото функции, които MSI е поставила в монитора. Чрез екранния дисплей можете не само да регулирате обичайните неща като контраст, яркост и цветове, но и разширени опции.

Например, състезателните геймъри могат да използват добре нощното виждане, като осветяват тъмните зони в игрите. Няма да го препоръчваме за най-добро игрово изживяване, но със сигурност е полезно, за да се уверите, че враговете в Counter-Strike Global Offensive не могат да се скрият в тъмен ъгъл.

Друга удобна функция е възможността яркостта да се регулира автоматично. Например, малък сензор в предната част на монитора може да озарява екрана, когато слънцето грее ярко. Това спестява на потребителя редица действия през екранното меню.

MSI Optix MPG321UR-QD - Маркира всички

Като цяло, MSI Optix MPG321UR-QD е монитор, който изпълнява своите обещания. Независимо дали искате да играете на компютър със зверска видеокарта в него или на PlayStation 5 или Xbox Series X/S (MSI дори направи специален Xbox вариант на монитора), всичко ще бъде остро като бръснач, гладко и с точни цветове, показани на екрана.

MSI отговаря на почти всичко, което геймърите търсят през 2022 г., от 4K резолюция и 144Hz до G-Sync поддръжка и силни цветове. Жалко е, че поддръжката на HDR не е нещо, за което да се пише вкъщи, и разбира се монитор с такива спецификации също не е евтин. Но с екрана можете лесно да отидете много години напред и в крайна сметка това е важното.

Плюсовете и минусите

  • Силни спецификации
  • Поддръжка на HDMI 2.1
  • Полезни функции
  • Точни цветове…
  • - …но поддръжката на HDR е разочароваща

Популярна тема