Consumerbond: „Жалбите от Viaplay леко намаляват“

Съдържание:

Consumerbond: „Жалбите от Viaplay леко намаляват“
Consumerbond: „Жалбите от Viaplay леко намаляват“
Anonim

Откакто Viaplay започна със спортни предавания, почти можете да настроите часовника така, че да последва дъжд от оплаквания. Зрителите често страдат от лоши изображения или са недоволни от коментарите по време на мачовете. В един момент имаше толкова много неразгледани оплаквания, че услугата беше потупана по пръстите от асоциацията на потребителите.

Но Джерард Спиренбург от Асоциацията на потребителите каза пред TotaalTV, че оплакванията са намалели много през юли и август. Това беше отчасти очаквано: през юли нямаше футбол, който да се гледа, нито Формула 1 през август. Така че имаше по-малко за гледане едновременно, което означаваше, че мрежата на услугата също трябваше да обработва по-малко.

Въпреки това, Spierenburg подчертава, че все още има много недоволство от Viaplay. Той посочва, че Асоциацията на потребителите ще се свърже със службата в най-скоро време. След това се обръща внимание на текущата ситуация и се обсъжда.

Предстоят още оплаквания от Viaplay?

Въпросът разбира се е дали намаляването на броя на оплакванията е свързано само с летните паузи на футбола и Формула 1 или наистина има подобрения във Viaplay. Без съмнение ще го забележим през септември. Тогава футболът и Формула 1 могат отново да се гледат едновременно в услугата, така че потенциалът за недоволните зрители отново е голям.

Популярна тема