Може ли Mercedes все още да представлява заплаха за Макс Верстапен този сезон?

Съдържание:

Може ли Mercedes все още да представлява заплаха за Макс Верстапен този сезон?
Може ли Mercedes все още да представлява заплаха за Макс Верстапен този сезон?
Anonim

След първите няколко Гран При от текущия сезон, шансът за титлата на Мерцедес беше почти веднага отписан. Отборът на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел се сблъска с много проблеми, особено поради високата степен на попове. В резултат на това Red Bull Racing и Ferrari скоро изчезнаха на хоризонта.

Но сега, когато първата половина на сезона във F1 приключи, Mercedes вече се доближи много до Ferrari. Има само двадесет точки между Шарл Льоклер и Джордж Ръсел, а Луис Хамилтън също не е много далеч с 32 точки. А в Шампионата на конструкторите разликата е само тридесет точки между двата отбора.

Image
Image

Славно завръщане след лятната ваканция?

Мерцедес беше наистина зает да намали разликата напоследък и отборът също така очаква, че може да намали разликата след лятната ваканция - възможно е дори Мерцедес внезапно да стане най-бързият отбор.

От Голямата награда на Белгия правилата около рафта на болида от Формула 1 ще бъдат затегнати. Съгласно разпоредбите, тази дъска има право да показва само определено количество вертикално движение, но тестът за измерване е направен само в предната част на колата. Според Mercedes дъската на Red Bull Racing и Ferrari показва „незаконно движение“отзад.

Следователно в Spa-Francorchamps ще има няколко теста по цялата дължина на дъската. Mercedes подозира, че това ще сложи край на голямата преднина на RBR и Ferrari, тъй като по този начин отборите щяха да намерят решението да се справят с морската свиня. Междувременно в Red Bull не се притесняват много от затягането на правилата.

Image
Image

Mercedes W13 почти неразрушим

Друго оръжие, което Mercedes има в арсенала си за преследване на предните е надеждността на W13. Mercedes доминира по-голямата част от хибридната ера, отчасти защото колите бяха практически неразрушими. Екипът с радост ще продължи с това тази година.

Този сезон Mercedes имаше само един DNF и това се дължи на катастрофата на Джордж Ръсел в началото на Гран При на Великобритания. Люис Хамилтън е единственият пилот, завършил всички състезания този сезон.

От друга страна, надеждността на Ferrari и Red Bull Racing бледнее. Макс Верстапен трябваше да напусне два пъти в началото на сезона поради проблеми с болида, а Серхио Перес също имаше два DNF-а поради технически проблеми. Ferrari имаше няколко повреди в двигателя, включително пожар по време на Гран при на Австрия - което доведе до четири DNFs без вина на водача.

Image
Image

Зееща дупка с Верстапен

Но докато Mercedes може да се довери на надеждността на W13, екипът е изправен пред огромно предизвикателство, ако иска да спечели една от двете титли - камо ли и двете. Макс Верстапен и Ред Бул Рейсинг натрупаха значителна преднина през първата половина на сезона.

В момента действащият световен шампион е точно на сто точки пред Джордж Ръсел и Хамилтън дори трябва да компенсира пасив от 112 точки. А в битката за титлата при конструкторите RBR вече води със 127 точки.

Разбира се, всичко все още може да се случи, но шансът изглежда много вероятен остатъкът от сезона да е твърде кратък, за да може Мерцедес поне да задържи Верстапен от титлата.

Въпреки че на лятната ваканция се гледа като на разделението между двете половини на сезона, вече сме преминали половината от броя на състезанията за известно време. Вече са проведени тринадесет Гран При, с още девет в календара и все по-намаляващ брой точки за печелене. На теория Верстапен може да удължи лятната си ваканция до октомври и пак да води шампионата. Ferrari просто ще трябва да бъде много внимателен, ако не иска да загуби второто място от Mercedes този сезон

Популярна тема