Retro Studios Wiki - Биография на XGN

Съдържание:

Retro Studios Wiki - Биография на XGN
Retro Studios Wiki - Биография на XGN
Anonim

Началото

Retro Studios е основано на 1 октомври 1998 г. от производителя на игри Jeff Spangenberg и Nintendo. Spangenberg беше готов за ново предизвикателство, след като пусна няколко спортни игри с предишното си студио Iguana Entertainment. Основното му постижение все пак е Turok: Dinosaur Hunter за Nintendo 64.

Американският клон на Nintendo, Nintendo of America, е готов да приеме това предизвикателство. В момента компанията работи усилено зад кулисите с все още необявения Gamecube с кодово име Dolphin. Според Nintendo, Spangenberg и новото му студио се вписват идеално в плана за разработване на игри за целевата група за възрастни.

От Остин, Тексас, Спангенберг с ентусиазъм започва четири проекта с екип от двадесет и пет души. Има само един голям проблем: Retro Studios нямат никакъв комплект за разработка на Gamecube. Това няма да е единственият път, когато Retro Studios изпитва някои усложнения.

Екипът се разраства стабилно и, както споменахме, работи по четири проекта: Retro NFL Football, спортен симулатор на американски футбол и Combat Car, игра à la Twisted Metal, са първите два. IGN съобщава през 2001 г., че това заглавие е нещо като "микс между Quakeworld, Twisted Metal 2, Mario Kart 64 и дори влияния от Mad Max и Street Fighter 2". Тук Retro Studios, което сега се състои от 200 души, изпитва един от многото проблеми: комуникацията с Nintendo, според Polygon.

Идеята на Combat Car, име, което по-късно се променя на Thunder Rally, е разделен екран с други играчи, но не на същия екран. Retro Studios вече се опита да внедри интернет игра в Thunder Rally, но Nintendo мълчи за възможностите през интернет и Retro вече не прави нищо със състезателното заглавие.

Raven Blade е третият проект на Retro Studios. Заглавието е ролева игра, ръководена от разработчика Дейвид Кук, който е най-известен с приноса си към Dungeons & Dragons. Проектът е много амбициозен, но среща и много проблеми; анонимен източник казва на IGN, че разработването на бойна система отнема почти целия период на разработка.

Image
Image

Играта(ите) – Metroid Prime

Четвъртият проект на Retro Studios е екшън-приключенска игра, наречена просто Action-Adventure. N-Sider съобщава, че първоначалната предпоставка на играта се върти около три жени авантюристи, които се борят със злото на пост-апокалиптична планета в бъдещето. Нямаше сюжет: включваше три жени, които наистина можеха да ритат задника, според някои служители на Retro Studios.

Представители на Nintendo идват от време на време, за да проверят как вървят проектите. Реакциите са меко казано не много добри. Един служител каза пред списание Electronic Gaming Monthly, че Nintendo „идваше най-малко три пъти в годината и оспорваше игрите. Те се оплакваха от всички проекти, с изключение на Retro NFL Football.“

Това се променя през април 2000 г., когато идва легендата на Nintendo Шигеру Миямото. Той също не е доволен от напредъка на четирите проекта, но вижда потенциал в играта Action-Adventure и особено в нейния двигател. Продуцентът Кенсуке Танабе казва на IGN, че Миямото е имал внезапно предчувствие и се е сетил за Metroid. „Миямото каза, може би Retro може да се съсредоточи върху Metroid? Използвайте двигателя от последния проект и работете върху заглавие на Metroid.“

Няколко седмици преди Space World 2000, игралното шоу на Nintendo и предшественик на E3, базираната в Япония компания лицензира Metroid на Retro Studios. Заглавието ще бъде променено на Metroid Prime и цялото внимание ще бъде насочено към това заглавие. Останалите проекти се бракуват един по един и много служители са уволнени заради това решение. Thunder Rally, Raven Blade и Retro NFL Football никога няма да видят бял свят.

Както при разработването на тези други проекти, разработването на Metroid Prime не мина без проблеми: студиото няма достатъчно персонал за играта, персоналът, който съществува, е доста немотивиран поради скорошните съкращения и оригиналния идеята за превръщане на Metroid Prime в екшън заглавие от трето лице не работи. Геймплеят, както и управлението на камерата, не работят от гледна точка зад играча. Решението за игра на Metroid е нетрадиционно: от гледна точка на Samus.

Отчасти поради многото проблеми с разработката в Retro и факта, че Metroid става от първо лице, феновете са скептични относно играта. Първоначалната критика, включително от критиците, е напълно приглушена, когато Retro показва демонстрация, която може да се играе на E3 2001. Играта изглежда страхотно графично и дори от прицела на ловеца на глави Самус Аран има истинско настроение на Metroid. Retro Studios има много работа за това: един служител докладва на IGN, че през последните девет месеца са работили 80 до 100 часа работни седмици, за да се завърши Metroid Prime.

Крайният резултат ще се появи в Gamecube на 17 ноември 2002 г. в Америка. Ще трябва да почакаме още малко, но през март 2003 г. първата истинска 3D Metroid игра ще бъде достъпна в Европа. Metroid Prime е претоварен с цени и вече е закупен повече от четвърт милион пъти през първата си седмица на пускане в Америка. И не само феновете са доволни от титлата.

Electronic Gaming Monthly дава перфектна оценка на играта и други ентусиазирани рецензенти бързо я следват: GameSpot говори за „една от най-атмосферните игри някога и също така една от най-добрите игри, правени някога“, докато IGN говори за „ Детайлни среди, красива графика и пълен фокус върху изследването. Формулата на Metroid се поддържа от Metroid Prime”.

Image
Image

Играта(ите) – Metroid Prime 2: Echoes

С огромния успех на Metroid Prime Nintendo иска Retro Studios да започне работа по продължение веднага. Крайният срок вече е определен: втората игра на Metroid Prime трябваше да достигне златен статус преди края на 2004 г.

Въпреки този кратък период, Retro Studios отказва да третира наследника като актуализация. Старши продуцентът Брайън Уокър казва на IGN, че екипът му никога не е доволен:

В Echoes фокусът е повече върху историята и развитието на самия Samus и от началото на процеса на разработка Retro решава да се фокусира върху темата за светлината и тъмнината. Разработчикът моли за помощ някои хора от Nintendo, по-специално създателите на The Legend of Zelda: A Link To The Past, тъй като тази игра също използва паралелни светове.

Според Retro всеки геймър би разбрал този конфликт: вечната битка между доброто и злото. Единственото важно нещо в този сблъсък е запомнящ се злодей. Това в крайна сметка става Dark Samus. Отново се забелязват вдъхновения от поредицата The Legend of Zelda, Dark Link от Zelda II и Ocarina of Time, но в Metroid: Zero Mission има и битка с босове, където Самус се бие сам.

Една от най-забележимите промени спрямо своя предшественик е нивото на трудност. Мнозина смятат втора част за много по-пикантна и по-сложна, отколкото Metroid Prime и Retro са направили това умишлено. В интервю за Electronic Gaming Monthly водещият дизайнер Марк Пачини обяснява защо екипът е направил този избор:

Другата промяна, разбира се, е мултиплейър режимът. Въпреки това Nintendo все още не направи много с онлайн игрите в сравнение с Xbox и PlayStation 2, така че мултиплейърът беше обвързан с една конзола. На един Gamecube можете да играете игра на Deathmatch или Bounty, в която трябваше да вземете монети, след като победите опонентите си.

Подобно на Metroid Prime, Echoes беше приветстван както от фенове, така и от критици. GameSpot говори за игра, която „е толкова добра, колкото предшественика си и предоставя всичко, което очаквате“, а The Guardian се наслади на „фантастично и епично космическо приключение“.

Не мислете, че производственият процес протече много по-гладко с втора част. Три месеца преди играта трябваше да бъде пусната, само 30 процента от Echoes бяха завършени. Екипът също искаше да добави някои екстри, като например скрита версия на Super Metroid.

Но краткият период на разработка и крайният срок, който продължаваше да се задъхва в оградата, причиниха много проблеми на Retro. Няколко служители излязоха от сградата след пускането на Metroid Prime 2 и никога не се върнаха.

Image
Image

Играта(ите) – Metroid Prime 3: Corruption

Това не означаваше, че Retro Studios ще спре с Metroid Prime, защото само осем месеца след излизането на Metroid Prime 2: Echoes вече имаше кратък трейлър за следващата част. Играта все още нямаше заглавие, но година по-късно на E3 2006 беше официалното разкритие: Metroid Prime 3: Corruption. Последната част от поредицата Prime, според самия Retro.

И още веднъж, изискванията на Nintendo бяха високи: Corruption първоначално трябваше да бъде заглавие за стартиране на най-новата конзола Nintendo, Wii, през 2006 г. Но това скоро се оказва твърде оптимистично и третото заглавие Prime- отложено за началото на 2007 г. Това също се оказва нереалистично и в интервю с шефа на 1UP Nintendo Реджи Филс-Ейме казва, че играта ще бъде пусната едва след лятото.

Причината за отлагането на Nintendo и Retro Studios е контролерът. С Wii Remote, играчът трябваше наистина да поеме ролята на ловеца на глави и да стреля, да се движи на платформа и да броди из планетите зад нейния визьор. Отчасти поради това разработката на Metroid Prime 3: Corruption отнема повече време от планираното; студиото е прекарало поне една година в фина настройка на контролера.

Но въпреки трудностите около Wii контролера, производственият процес протича гладко. Играта се развива шест месеца след събитията от втора част и се върти около нещата Phazon и корупцията, която причинява във вселената. Този път Самус не е единственият, който го прави, но и други ловци на глави минават. Rundas, Ghor и Gandrayda ви помагат в третата част.

Както първите две игри от поредицата, Metroid Prime 3: Corruption също е хит. Nintendo Power дава на играта почти перфектен резултат, възхвалявайки „красивата графика и завладяващия геймплей“, а GameSpot говори за „заглавие с приятни пъзели, добри битки с босове и страхотна атмосфера.”

След пускането на третата Prime игра, Retro Studios далеч не са уморени от Metroid. Намеренията на разработчика са ясни от самото начало: да създаде трилогия и да я пусне като трилогия, ако е възможно. И това също се случва през 2009 г., когато Retro пуска Metroid Prime Trilogy за Wii. Контролната схема на първите две игри ще бъде адаптирана за Wii и трилогията също получава добри оценки.

Играта(ите) – Donkey Kong Country

Главният директор на Nintendo Shigeru Miyamoto, който излезе с идеята за Metroid за Retro Studios, пита продуцента Kensuke Tanabe дали знае студио за нова игра на Donkey Kong. Маймуната с вратовръзката има няколко собствени заглавия от 90-те години на миналия век, когато RARE имаше няколко успеха с поредицата Donkey Kong Country.

Tanabe споменава името на Retro и студиото може веднага да се върне на работа от Nintendo. Тогава президентът на Nintendo Сатору Ивата иска да предизвика същите носталгични чувства като с New Super Mario Bros. Но създаването на продължение на класическата Donkey Kong Country е трудно предизвикателство, но Retro печели доверието на Nintendo и започва работа.

Това ще бъде завръщане в Donkey Kong Country, поради което заглавието ще бъде преименувано на Donkey Kong Country Returns. 2.5D играта беше добре приета както от феновете, така и от критиците и има добри резултати по отношение на носталгията: „връщането към старата школа“, както го описва IGN, „показва, че дизайнът, разработен от RARE тогава, е в правилните ръце.“

Тогава дадохме на играта 9.0 и написахме: „Donkey Kong Country Returns ни убеждава в своята индивидуална сила и следователно е много подходящ както за хардкор, така и за обикновени геймъри.“

Retro не стои мирно след издаването на Donkey Kong Country Returns и работи върху нивата на Donkey Kong за Mario Kart 7 на Nintendo 3DS. Най-големият екип на производителя вече работи върху ново заглавие, но от доста време нищо не се съобщава за играта. Миямото наистина раздвижи нещата през 2011 г., когато каза в интервю за Wired, че би искал да види Retro да работи по заглавието The Legend of Zelda. Слуховете тръгват, но Миямото бързо признава, че студиото не работи върху игра на Zelda.

Изкупителната дума идва на E3 2013, когато Nintendo обявява наследник на Country Returns: Donkey Kong Country: Tropical Freeze. За мнозина съобщението идва като изненада, особено предвид историята и игрите Donkey Kong. Президентът на Retro Studios Michael Kelbaugh каза на Reggie Fils-Aimé, че студиото "все още има много енергия в двигателя и иска да добави нива на вода." Студиото също искаше да даде добър тест на Wii U.

Според Retro, Миямото също е имал голямо влияние върху играта, макар и чрез малки съвети и други съвети. Студиото признава, че Миямото е защитавал детето си като родител и Миямото повтори това: „Това е моето бебе, така че трябва да почитате и героя.”

Подобно на Returns, Tropical Freeze също получава добри оценки. Даваме на играта 8,5 и описваме, че „Tropical Freeze предлага предизвикателни нива, в които можете да направите повече от достатъчно, за да сте заети много часове.“

Това ще бъде и единствената игра, която Retro Studios разработва за Wii U. Tropical Freeze ще бъде преиздадена през 2018 г. за Nintendo Switch и играта също е успешна.

Retro Studios Wiki - Бъдещето?

Богатата история и огромният успех на Metroid Prime със сигурност не са навредили на Retro Studios. И все пак през последните години, след Tropical Freeze, около американския разработчик беше изненадващо тихо. През 2014 г. президентът на Retro Studios Kelbaugh обяви, че създателят работи върху ново заглавие, но проектът е неизвестен.

Превъртаме бързо напред към 2017 г. По време на Nintendo Direct на E3, четворка изведнъж се очертава, докато свири типичната музика на Metroid: Metroid Prime 4 е официално представен. Има само едно нещо, което се откроява: липсва разработчик. Повечето бързо приемат Retro, но тази мечта скоро се разсейва Бил Тринен, маркетинг мениджър на Nintendo.

Той уточнява, че четвъртото Prime заглавие се разработва от „талантлив екип“, но това не е Retro Studios. Това ще бъде първата игра на Prime, в която Retro не е начело. Над какво работи производителят сега е друг въпрос.

Следващата седмица разглеждаме историята на Visceral Games. Ще се видим тогава!

Препоръчано: