Колона: Фрагментацията в стрийминг земя е благословия и проклятие

Съдържание:

Колона: Фрагментацията в стрийминг земя е благословия и проклятие
Колона: Фрагментацията в стрийминг земя е благословия и проклятие
Anonim

В миналото, много отдавна, животът е бил управляем. Взел си книга или си пуснал радиото или телевизора. На телевизора можете да избирате от два канала, Nederland 1 и Nederland 2. По изключение гледате един от чуждите канали, обикновено BBC, защото WDR, ZDF и ARD са немски и ние не разбираме това. Гледахте какво се излъчваше по Nederland 1 и Nederland 2 и на следващия ден можехте да се присъедините към разговора на кафе машината на работа, защото всички гледаха едно и също нещо.

Тези времена са отдавна зад нас. Първо имахме трети холандски канал, след това последваха бурните времена с пробива на комерсиалните канали, но през 2013 г. телевизионната революция наистина започва с навлизането на Netflix в Холандия. Като зрители вече не следяхме програмите на линейната телевизия, изведнъж можехме сами да решаваме какво искаме да гледаме и кога. Преди това познавахме само такива услуги от Canal+ и FilmNet, където филмите започваха на всеки два часа и които можете да гледате след плащане.

Сега е невъзможно да си представим живота без Netflix, Netflix дори се превърна в глагол, точно като Bingen и Netflix и Chill. Различни телевизионни продуценти видяха успеха на Netflix и не знаеха колко бързо трябва да създадат сравнима услуга, обикновено първо в Съединените щати, но все повече и извън САЩ и следователно също в Холандия.

Досега познаваме повече от дузина различни услуги за стрийминг, всички борещи се за благоволението на зрителя. Следователно пазарът за такива услуги може да се разглежда като „пълен“, особено като вземете предвид, че максималният брой абонаменти за стрийминг услуги за средния зрител е три.

Image
Image

Раздробяването създава допълнителни разходи и объркване

Поради множеството услуги в света на стрийминг офертата е значително фрагментирана. Ето защо за зрителите се превърна почти в ежедневна работа да следят кой филм или сериал къде могат да бъдат гледани и кое ново съдържание е станало достъпно. Не напразно възникват всякакви инициативи като холандския Streamwijzer и англоезичния JustWatch.

Допълнително досадно е, че доставчиците редовно се опитват да си ловят мухи. Филмите и сериалите изчезват в една услуга и се появяват отново в друга (Tenet вече се премести в HBO Max, Formula 1 във ViaPlay). Понякога по-старите сезони са тези, които ме виждат, докато по-новите сезони завършват в друга услуга или дори изобщо не се показват (Dr Who например)!

Зрителите, които обичат да държат възможностите си отворени, също трябва да бръкнат дълбоко в портфейлите си. Цената на услуга варира от безплатно или няколко десетки на година (Amazon Prime) до над 150 евро (ViaPlay). По този начин стриймингът на видео се превърна в скъпа шега, която бързо стана по-скъпа от старомодния абонамент за телевизия. Това прави едно от най-важните предимства, които Video on Demand някога имаше: удобство, подложено на значителен натиск. Докато възходът на Netflix по онова време на практика унищожи пиратството и незаконното изтегляне на филми и сериали, просто защото Netflix беше по-прост и не твърде скъп, същото пиратство прави голямо възраждане. Следователно доставчиците на стрийминг услуги работят усилено, за да убият гъската си със златни яйца със собствените си ръце

Image
Image

Конкуренцията остава остра

И все пак не всичко е загубено. Жестоката конкуренция предлага и възможности за потребителите на стрийминг услуги. Нови участници като ViaPlay, HBO Max и SkyShowtime трябва да излязат с конкурентна оферта, за да спечелят нови клиенти на пазар, който вече е доста пълен. Това е възможно с много добър избор на съдържание или с много конкурентна оферта. ViaPlay очевидно залага на първата оферта с гамата от различни спортове, докато HBO Max се надява да привлече клиенти основно чрез предлагане на дългосрочни отстъпки. Какво ще направи SkyShowtime все още не е известно, но ще бъде предизвикателство.

ViaPlay по-специално играе основна роля в това: в допълнение към някои промоции за отстъпки за клиенти на KPN и Ziggo, основната цена ще се иска за тази услуга от август, докато офертата в допълнение към спорта е направо тъжна. Качеството на изображението на предаванията също често поражда оплаквания. При сегашния пейзаж е много съмнително дали ViaPlay ще може да поддържа тази стратегия. Ако зрителите масово преминат към F1 TV Pro или са доволни от обобщенията в NOS, тази услуга бързо приключва. Клиентът е крал и наистина има избор и тук!

Услугите вече не могат да се разминат с недружелюбно поведение към клиентите. Ако има оплаквания относно качеството на изображението, особено неудобно е това да бъде премахнато с вариант „клиентите не трябва да хленчат“. Netflix също трябва да внимава. Услугата загуби абонати за първи път от повече от 10 години и отговорът изглежда се дължи на „споделящи акаунти“. Netflix иска да действа по него и да накара зрителите да плащат допълнително. Има голям шанс това да експлодира в лицето на самия Netflix: клиентите днес имат толкова голям избор, че услугата може лесно да бъде заменена с друга.

Въпреки това ViaPlay е добър пример за допълнителните усилия, които доставчиците трябва да положат. Ако искате да се откроите от всички конкуренти, трябва да направите нещо допълнително. Не всеки може да имитира Netflix или да има огромно количество съдържание като HBO или Disney. тогава трябва да се отличавате в други области. ViaPlay прави това със спорта, MyLum избира артхаус съдържание, а NPO и NLZiet се фокусират главно върху холандско съдържание и това, което може да се види на линейна телевизия. В резултат на това наистина има какво да изберем ние като зрители!

Image
Image

Какво следва?

Диверсификацията изглежда е на върха в момента. броят на различните услуги е огромен и услугите се конкурират помежду си. В момента наистина изглежда, че няма място за нови участници, освен ако не успеят да изядат други услуги с изключително добър набор от абонати. Изглежда по-скоро ще трябва да има повече сътрудничество, за да се задържат зрителите. Вече виждаме първите стъпки в тази посока, HBO Max и Discovery+ вървят заедно и ще продължат като една услуга. Очаква се това да бъде само първа стъпка към по-голяма консолидация и взаимно сътрудничество.

В идеалния случай това би довело до нова услуга-чадър, сравнима с Blendle, в която се комбинира цялата гама от всички услуги за стрийминг и зрителите получават пълен преглед чрез един интерфейс на всичко, което той/тя може да гледа чрез своя абонаменти, след което може незабавно да се прехвърли към тази услуга, за да се гледа действително. Предоставяме на тази допълнителна услуга толкова много допълнително удобство за гледане, че с удоволствие бихме платили допълнително за нея, вместо да плащаме за глупав „семеен акаунт“.

Остава само въпросът: кой ще вземе тази ръкавица?

Популярна тема