Как индустрията на игрите реагира на нахлуването в Украйна

Съдържание:

Как индустрията на игрите реагира на нахлуването в Украйна
Как индустрията на игрите реагира на нахлуването в Украйна
Anonim

Няма нови игри

Много компании за игри обявиха, че вече няма да правят бизнес в Русия. Това означава, че те вече няма да продават своите игри, конзоли и други продукти в страната за неопределено време. Те включват Nintendo, Sony, Microsoft, Activision Blizzard, Ubisoft, Epic Games, EA, Take-Two, CD Projekt RED и Humble.

Разработчиците на мобилни игри също изтеглят своите продукти от Русия, включително Niantic и Rovio. Pokémon Go, Pikmin Bloom, Angry Birds и други вече не се предлагат в руските магазини за приложения.

Image
Image

Дарени големи суми

В допълнение към бойкота на Русия, много компании за игри също даряват пари за подпомагане на организации в Украйна. Изброихме няколко за вас:

  • Square Enix дари $500 000 на Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да помогне на бежанците от Украйна. Компанията е организирала и фонд за набиране на средства за служители, които искат да дарят. Тази сума ще бъде преведена на Червения кръст, Лекари без граници и УНИЦЕФ
  • Koei Tecmo дари същата сума на Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Тази компания също така посочи, че събира дарения от своите служители, а също и от обществеността
  • The Pokémon Company дари $200 000 на GlobalGiving. Чрез тази организация парите се озовават в местни украински обществени групи
  • Bandai Namco дари 100 милиона йени (около 781 000 евро) за Save the Children
  • Epic Games и Xbox ще дарят всичките си приходи от Fortnite между 20 март и 3 април
  • Persha Studios, част от Wargaming, и самата Wargaming дариха по един милион долара на Червения кръст
  • CD Projekt RED дари 1 милион PLN (преобразувани около 213 000 евро) на полската организация за помощ PAH
Image
Image

Разработката на STALKER 2 е спряна

STALKER 2 беше планиран за декември тази година за PC и Xbox Series X/S. Разработчикът GSC Game World посочва, че развитието на играта е спряно поради войната. Студиото се намира в украинската столица Киев, която многократно е била мишена от началото на войната.

В момента компанията се ангажира да помогне на своите служители и техните семейства да оцелеят. Развитието на играта беше изтласкано встрани. „Но със сигурност ще продължим. След победата. Слава на Украйна.”

Image
Image

Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp е отложен

Римейковете на класиките на Game Boy Advance Advance Wars 1 и 2 първоначално трябваше да дойдат на Nintendo Switch на 8 април. Сега Nintendo отложи Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp поради „скорошни световни събития“, отнасящи се до войната в Украйна. Все още не е известно кога можем да очакваме играта.

Image
Image

Без руски отбори и клубове в игрите на EA

В допълнение към спирането на продажбата на своите игри, EA също премахна всички руски отбори и клубове от FIFA 22, FIFA Mobile, FIFA Online и NHL 22. Освен това играчи и отбори в Русия и Беларус няма да могат да се състезават в Apex Legends Global Series и EA Sports FIFA 22 Global Series.

Image
Image

Креативният директор World of Tanks е уволнен

Wargaming уволни творческия директор Сергей Буркатовски, след като изрази подкрепа за руската инвазия в Украйна. Във Фейсбук режисьорът написа, че подкрепя „операцията на Руската федерация, ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луханска народна република)“. Wargaming каза в изявление, че възгледите на Буркатовски не отразяват позицията на компанията и вече не е нает.

Компанията също модифицира своите онлайн реклами, за да премахне изображения на настъпващи танкове и военни превозни средства. В Украйна изобщо няма реклами, тъй като Wargaming смята за „неуместно и безчувствено“да „рекламира нашите игри, докато това е центърът на този конфликт“.

Студиото също така прави всичко възможно, за да осигури на засегнатите колеги алтернативно жилище, ранни плащания на заплати и допълнителни пари за пътуване и преместване.

Пакети игри

От началото на войната бяха създадени няколко пакета игри, като приходите отиваха в Украйна. До 18 март можете да закупите пакет Itch.io, съдържащ не по-малко от 1000 инди игри. За да увеличи пакета, събитие беше организирано и от Global Game Jam, IGDA, Itch.io и StreamLabs Charity. В продължение на два дни организациите призоваха създателите на съдържание да предават поточно заглавия от пакета за Украйна с надеждата, че зрителите ще закупят пакета.

Пакетът Itch.io определено беше успешен, донасяйки близо 6,4 милиона долара.

Humble Bundle също дойде с пакет, състоящ се от множество игри, софтуер, комикси и книги. 100 процента от приходите отиват за различни благотворителни организации, които предоставят помощ в Украйна. През първите дванадесет часа пакетът вече събра повече от четири милиона долара.

В момента е наличен и Steam пакет, подготвен от украинския разработчик Ternox Games в сътрудничество с други украински студия. Пакетът съдържа десет игри и спестявате почти двадесет и пет евро.

Image
Image

Ново ниво на Doom 2

Креативният мозък зад DOOM, Quake и Wolfenstein, Джон Ромеро, създаде ново ниво за DOOM 2. Нивото, наречено One Humanity, е първото ново ниво от излизането на играта през 1994 г. Играчите могат да закупят нивото за 5 евро. Всички приходи отиват за украинските бежанци.

Междувременно бяха събрани повече от $25 000. Ако искате също да закупите нивото, можете да го направите тук.

Image
Image

Без парични награди във Fortnite

Играчите в Русия вече не отговарят на условията за парични награди в състезателни турнири по Fortnite. Руските играчи, които не са поискали спечелени преди това пари, бяха посъветвани бързо да преминат през процеса на проверка на наградите на Epic. Всички непотърсени парични награди ще бъдат замразени, докато платежната услуга на Epic възобнови поддръжката за хора, живеещи в Русия.

Image
Image

Подписано копие на Goldeneye 007, продадено на търг за N64

Дейвид Доак, който е работил като дизайнер на играта на Goldeneye 007, подписа кутия и касета от играта за съхранение. Стив Елис (кодер за мултиплейър) и Мартин Холис, който ръководеше екипа зад играта, също подписаха играта. Според аукционния сайт текущата оферта е £910. Приходите отиват за Украинския червен кръст.

Image
Image

Любопитно ли ви е какво липсва на руснаците по отношение на развлеченията? Можете да го намерите тук.

Популярна тема