The King's Dilemma Review - Тежка е главата

Съдържание:

The King's Dilemma Review - Тежка е главата
The King's Dilemma Review - Тежка е главата
Anonim

Ваше Височество, какво Ви интересува?

В The King's Dilemma, колкото и да е странно, ние не играем като крале. Вместо това играчите са глави или други представители на благороднически домове, които заедно съставят съвета на краля. Отново и отново съдът е изправен пред дилема и отново и отново членовете на съда трябва да обмислят какво искат да направят. Това повдига теми за експлоатация, робство и други. Този богат благородник е изнудвал хората си от години и заслужава да бъде наказан. Но ако го направим, оръжейното му производство ще спре, а съседните държави вече ще търсят повод за нахлуване. И така, какво правиш?

Не всяка дилема е еднакво трудна, но със сигурност ще бъдат направени трудни избори. На нашата маса играха двама, пълни с доброта в сърцата си, а единият дори е веган. Но когато търговец на роби излезе напред с пръсти в правилната паста, предимствата за кралството на Анкист бяха противопоставени на недостатъците и готово. Отново имаме роби.

Също така не помага, че всяка къща има свой собствен дневен ред и играчът също има свои собствени цели. По този начин ние навигираме в политическите води по начин, който рядко е възможен извън конферентна зала. Водим ли страната си към богатство и относително щастие? Или ще загубим жестока война и ще се окажем в бедност? Всичко зависи от играчите. И това, дилемата на краля, е трудна.

Image
Image

Дилемата на краля, о, дилемата на краля, за какво си?

Защо играем това? По-рано посочихме, че сме особено ентусиазирани от Дилемата на краля. Но това е просто много тъга, нали? Добре. И не. Дилемата на краля е рядкост. Това е игра с история. Когато отворите кутията, погледът ви веднага се насочва към шестдесетте (!) затворени плика. Всички те са запечатани и могат да бъдат отворени само когато играта го каже. С други думи: зад всяко решение има още история.

Разбира се, The King's Dilemma далеч не е единствената настолна игра с история. Gloomhaven от време на време въвлича играчите в разказа. И дори игри без наследствен елемент, като Dead или Winter, могат наистина да ни пленят от наративна гледна точка. Рядко сме били толкова изпълнени с очакване, както когато ни позволиха да отворим плик. Още история и понякога завършване по наш избор. Беше ли това, което избрахме, добро или не?

Пликовете са много важен елемент за това, но може би също толкова важни са картата на страната и континента и описанието на гърба на екрана на всяка благородническа къща. Има ли опасност на север? Ето къде сме! Трябва да изпратим още войници. Междувременно Ева седи там с широка усмивка. Тя е чак на юг и се чувства добре, когато изпадаме в по-трудни времена. „Но народът ще пострада“– спорим отчаяно. Надяваме се, че ще звучи добре.

Image
Image

Играта зад дилемата

Играта обаче понякога се сблъсква с историята. Не по начина, който описахме по-рано. Това носи дълбочина. По-скоро говорим за това как понякога сте толкова фокусирани върху точките, че забравяте какво всъщност означават вашите избори. От чисто техническа гледна точка често не е толкова сложно да определите кой избор искате да направите. Ако сте за по-силна армия, тогава искате червеното желязо да се превърне в оръжие. Печелите ли повече точки с пари? След това гласувате да продадете желязото. Това, че идва от хитри контрабандисти, може да не е толкова важно.

Но може би това е целта. Много по-лесно е да мислите с числа и по този начин забравяте, че тези числа представляват хората. Хора, които нямат контрол върху собствените си обстоятелства. Ако трябваше да мислим от гледна точка на числа, бихме могли също да оставим управлението на машините. Но ние имаме кабинет, който трябва да гласуваме редовно. Защото може би един политик не изпуска от поглед човека, ако самият той е такъв. Ако им напомним.

Понякога може също да се сблъска, ако на екрана ви пише, че къщата ви има голямо производство на храна и Ankist страда от хранителна криза. Защо можем да избираме само между приемането на съмнително зърно от съседна държава или унищожаването на това съмнително зърно? Защо Марлийн просто не може да отвори портите си и да сподели зърното си? За съжаление можете да гласувате само за или против в The King's Dilemma. Собствените идеи са невъзможни. Разбираемо, в противен случай тази история, разгръщаща се в 60 плика, нямаше да работи. Но все още смущава от време на време.

Image
Image

Изгубени в превода

Когато една игра разчита толкова силно на историята, езикът е много важен. И тук трябва да бъдем еднакво критични. Преводът не е страхотен. Достатъчно, че понякога бяхме доста обезпокоени от това.

Разбира се, всички участници са учили литература в университета. Така че може би ни притесняваше повече от другите. И ако сте човек, който рядко има проблем с преведена книга, този съвет вероятно не е проблем за вас. Но беше срам за нас. Преводите бяха много буквални. Нещата бяха казани по начини, които работят на английски, но не и на холандски. Ако го прочетете, значи има късо съединение. Жалко, защото това, което се казва, си струва да бъде чуто.

Това се отнася и за имена на места. Някои места нямат просто фантастично име. Те имат смисъл. Ако използват само английски думи, все още се чувстваме като че ли имаме продукт втора употреба в ръцете си. Ако имената бяха преведени по умен начин, щеше да е много по-добре според нас.

Image
Image

Тронът не трябва да е удобен

Нека поговорим за качеството на игралните части. Умишлено дъската е поддържана много проста. Прави това, което трябва, без усет. И това е добре. За разлика от това картата е приятна за гледане и всяка къща има красиво оръжие. Ако е работено по формата, то е за да ви зареди повече настроение. Ако не го направи, той е прост, за да не отвлича вниманието от играта.

Има една точка, от която сме недоволни. И това виждат тези усукани монети. Защо изглеждат толкова скучни? Те дори не изглеждат наистина като монети. Не е като да противоречи на темата на The King's Dilemma да се превърне в нещо, което изглежда по-добре. Веднага се изкушихме да ги заменим с нашата собствена колекция от метални дукати.

Металът очевидно повишава значително производствените разходи, така че не очаквахме това. Следователно фактът, че издателите решиха да запазят тези части в картон, според нас е добър избор. Но върху дизайна можеше да се работи. Тези са извън лодката за нас.

Image
Image

Дилемата на краля Дилемата на краля

The King's Dilemma ви кани да загубите в ролята. Това, което е добро за вашия дом, не винаги е добро за Ankist. А това, което е добро за кралството, както беше обсъдено по-рано, може да върне робството. Придържате ли се към своя морален компас или властта също ви покварява? The King's Dilemma е настолна игра с история, но е и социален експеримент. Колко далеч сте готови да стигнете, за да спечелите или да направите правилното нещо? Защото има голям шанс едното да изключи другото.

Също така не помага, че всяка къща иска нещо различно и че някои изрично мразят кралството. Преди двеста години Анкист е бил съставен от няколко по-малки кралства или херцогства. Някои направиха това, защото така избраха, но други бяха принудени. Независимо дали е било чрез насилие или изнудване, те не са доволни от това. И така те тайно работят на заден план, унищожавайки Ankist.

The King's Dilemma също се превръща в интригуваща ролева игра. Ние правим избори, сякаш сме на мястото на властни дами и господа със собствени цели. Играта ви изпраща наляво, вашето хвърляне надясно и моралът ви иска да се върнете там, откъдето сте дошли. Следователно това не е игра за деца или хора, които са по-силно засегнати от морални проблеми. Но ако не попадате в това, The King's Dilemma наистина е нещо специално.

Заключение

Дилемата на краля по необходимост опростява моралните проблеми в „за“или „против“, което понякога може да бъде обезпокоително. Но от друга страна, завладяваща история, която те увлича с всеки от шестдесетте плика. Това е уникално изживяване, което, ако не сте чувствителни към жестокостта на въображението си, определено си заслужава да изживеете. Въпреки това можеше да бъде преведено малко по-добре и монетите можеха да бъдат малко по-красиви.

Любопитни ли сте за Дилемата на краля? Можете да го намерите за 67,70 евро на Bol.com.

Плюсовете и минусите

  • Трудни избори
  • Настолна игра с история
  • Възникват морални проблеми
  • Продукцията може да бъде по-добра
  • Историята и играта понякога се сблъскват
  • Преводът често е твърде буквален

Популярна тема