Настолна игра на седмицата: Everdell

Съдържание:

Настолна игра на седмицата: Everdell
Настолна игра на седмицата: Everdell
Anonim

Защо Everdell

Харесвате ли игри за назначаване на работници? Искате ли игра, която да радва очите и пръстите ви? Фен ли сте на митичните същества и гората, в която живеят? Смятате ли също, че meeples са по-забавни в различни, забавни форми? Тогава Everdell може да е за вас.

Разработчиците на Everdell създадоха стратегическа игра, в която планирането за един или два хода напред е важно, но също така трябва редовно да променяте курса. В допълнение, създателите са се погрижили играта да е не само забавна, но и да изглежда добре, а фигурите да се усещат добре в пръстите. И това добавя повече, отколкото си мислите.

Какво е Everdell?

Всички играчи са основатели на свой собствен легендарен град в Евърдел. Трябва да наемете митични същества, за да живеят и работят, и трябва да поставите сгради, така че да можете да живеете и работите. Който има най-успешния град в края, печели. Не можете да измерите щастието (освен в мрака), така че успехът се определя от вашето богатство.

Everdell е игра за назначаване на работници. Това означава, че всеки има работници и предприема действия, като ги изпраща. Ако дадено пространство вече е заето от работник, не можете да предприемете това действие. Това създава много пасивна агресия, тъй като играчите могат да използват тази механика, за да се блокират един друг.

Но в Everdell можете да поставите повече от просто работник. Можете също така да играете карта, като заплатите разходите за строителство или наем и след това поставите картата във вашата таблица. Тези карти може да идват от вашата ръка, но има и група от осем карти в центъра на дъската, които всеки може да използва. Картите за изграждане ви позволяват да наемете безплатно митично създание веднъж, така че с малко късмет и добро планиране можете да избегнете много разходи.

Image
Image

Красиво за гледане, приятно за докосване

Нека поговорим за дизайна на тази игра. Преди няколко седмици обсъдихме брилянтните миниатюри на Starcadia Quest. Но това не е единственият начин една настолна игра да се открои. Everdell го прави с красиви снимки в топли цветове. Има също голямо и почти безполезно дърво в горната част на игралното поле. Безполезен, но изглежда добре. Освен това мейпълите не са само емблематичните триъгълни мъжки, които познаваме от Каркасон, но и таралежи, мишки и други.

Но създателите на Everdell, както и тези на Azul, знаят, че удоволствието е и в усещането. Всички суровини са направени от различни материали, така че пръстите ви могат да ви кажат веднага с какво имате работа. Дървото е направено от дърво, камъкът от твърда пластмаса и плодовете от мека гума. Стискането на тези малки розови топчета носи приятно усещане! И дори дървените meeples се чувстват много по-приятни от пластмасовите игрални фигури.

Image
Image

Отложете, докато тежите една унция

Всички сме били на училище, така че знаем как върви. Идва тестова седмица и трябва да се научите. Но това може да стане и утре. Или ден след това. Или дори по-късно. И преди да се усетите, вие сте преминали половината си изпит по математика, но все още не сте научили. Не можем да помогнем, това е в нашата природа.

Но в Everdell забавянето не води до отмяна, то води до повече точки. Когато преминете за четвърти път, играта спира за вас, но останалите могат да продължат да играят, докато и те го направят. Следователно умните играчи ще намерят всякакви креативни начини да разширят играта си. И отложете, всички ние холандците сме го практикували широко!

Ако не можете да предприемете повече действия, трябва да преминете. Но за да играете карта, не е нужно да поставяте meeple, така че можете да правите това ad infinitum. Стига да можете да си го позволите! А наемането на съдия е безплатно, при условие че имате съдебна палата. Заплатата му идва след гърнето, така че засега не е нужно да се тревожите за това. Тази механика ви позволява да търсите комбинации, които ще ви помогнат да продължите.

Image
Image

Ранобудният хваща червея

Но това не означава, че няма ползи от бързането. Ако фолднете, вие получавате ползи от картите във вашата таблица, получавате вашите meeples обратно и дори получавате допълнителна една или две! Можете да направите много повече в по-късните кръгове, така че има определени предимства да пристигнете по-рано в тези кръгове. Допълнителните meeples също гарантират, че можете да застанете на пътя на опонентите си.

Затова е най-добре да намерите определен баланс между отлагането и бързането. Следете внимателно нещата и намерете точния момент да натиснете спирачките. Може да успеете да играете през още няколко хода този рунд, но само като наемете митични същества, които носят много малко точки. И можете да имате само петнадесет карти във вашата таблица, така че понякога може да е по-разумно да оставите някои места за дама или поп. Защото един град не е успешен без синя кръв.

Това беше поглед върху назначаването на работници и създателя на таблици Everdell. Имате ли въпроси или коментари? Или имате предложение за следващо издание? Кажете ни в коментарите!

Популярна тема