Преглед на състезанието (DVD) - Бавен спринт

Съдържание:

Преглед на състезанието (DVD) - Бавен спринт
Преглед на състезанието (DVD) - Бавен спринт
Anonim

Филмът Race разказва важна историческа история за цветнокожия атлет Джеси Оуенс (Стефан Джеймс). Той участва страстно в Олимпийските игри през 1936 г., които са организирани от нацистка Германия. Въпреки цвета си и жестоката расова дискриминация, която обществото носи със себе си, той не се предава лесно. Но за една история, която се върти около топ спортист, често изглежда, че той бяга за забавление, а не за печалба.

Преглед на състезанието 3
Преглед на състезанието 3

Спокойно бягане

Това усещане е подчертано главно през първата половина на филма. Въпреки факта, че 23-годишният спринтьор беше неизвестен, той се превърна в световна звезда. Оуен стана живо доказателство, че успехът не е само за така наречената арийска раса. Видът, който Адолф Хитлер би искал да види да доминира в света.

Но въпреки добрите моменти, които филмът прави, фокусът бързо се насочва към бедния произход на Оуен, връзката, която е имал, и принципите му на обучение. И все пак Стивън Джеймс върши чудесна работа в тази донякъде напрегната роля. И докато това със сигурност извежда филма на следващото ниво, всичко изглежда доста клиширано. Например, те често използват поредица от мисли, в които героите говорят за собствените си чувства…

Сценаристите Джо Шрапнел и Анна Уотърхаус правят всичко възможно, за да го направят приятно за зрителя. Например, бързо става ясно как Оуен среща своя треньор Лари Снайдер (Джейсън Съдейкис). Които лесно се свързваха като братя. Не е за вярване обаче, че училищният отбор по ръгби трябва да се справя с агресивни хора и расисти, докато отборът на спортистите няма никакви проблеми с това.

Преглед на състезанието 1
Преглед на състезанието 1

По-добро второ полувреме

За щастие, напрежението нараства, когато нацистите се появяват. Очарователен е подзаговорът, в който собственик на хотел (Джеръми Айрънс) е изпратен да преговаря за планирането на игрите с лявата ръка на Хитлер, г-н Гьобелс (Барнаби Мечурат). Когато събитието започне, филмът най-накрая получава заслужената скорост и ви кара да съчувствате на героите.

Освен това много внимание се отделя на филмовото изкуство на Лени Рифенщал (Карис ван Хоутен), която репортира за Игрите в Берлин. Добре познатият пропаганден документален филм, наречен Олимпия, доведе до много технически иновации. Помислете за преместване на камера и статив върху количка, която се движи с ездача.

Директорът Хофкинс и неговият екип предоставят фина реконструкция на Игрите с мощно напомняне за въздействието, което може да има един човек. Но той забравя да даде повече дълбочина на влиянието, което това събитие е оказало върху живота на Оуен преди, по време и след игрите. Защото въпреки успеха си, той не беше посрещнат с отворени обятия никъде, дори и в родината си Америка.

Преглед на състезанието 2
Преглед на състезанието 2

Силата на актьорския състав

Въпреки че всъщност познаваме Джейсън Съдейкис само от скучни комедии, във филма Race той показва сериозните си актьорски умения. Те са изненадващо много силни и изискват няколко сериозни роли. Карис ван Хаутен блести, както сме свикнали, но персонажът, който играе, е по-скоро изобразен, отколкото е бил в действителност. Не много филмови историци ще могат да прозрат това, защото Рифенщал имаше много крайни възгледи.

Барнаби Мечурат също не разочарова в ледено студеното си актьорско представяне като младия Гьобелс. Но за съжаление циничните коментари на Джереми Айрън не бяха използвани. Въпреки факта, че Стефан Джеймс е отличен актьор и се справя чудесно, изглежда, че той винаги се опитва да създаде по-дълбок триизмерен характер. За съжаление този никога не идва.

Преглед на състезанието 5
Преглед на състезанието 5

Преглед на състезанието (DVD) - Дълъг спринт

Race е исторически филм, който накратко обяснява историята на оцветения спортист Джеси Оуен. Стефан Джеймс знае как да изобрази натоварения герой на екрана, а комедийният актьор Джейсън Судейкис също знае как да стане сериозен.

Но докато историята подчертава няколко аспекта, режисьорът Хофинкс забравя да улови въздействието, което успехът има върху спортиста през това мрачно време. Ако сте много очаровани от спорта или от историята на нацистка Германия, Race може да е филмът за вас. Но чистото DVD без бонус материал е горчиво хапче за някои.

Плюсовете и минусите

  • Добра актьорска игра
  • Силен актьорски състав
  • Интригуваща история
  • Много бавно
  • Без бонус материал
  • Малка драма

Популярна тема