Общ преглед: Можете да предавате всички тези украински филми и сериали

Съдържание:

Общ преглед: Можете да предавате всички тези украински филми и сериали
Общ преглед: Можете да предавате всички тези украински филми и сериали
Anonim

Winter on Fire – Netflix и YouTube

Документалният филм от 2015 г. Winter on Fire може да бъде гледан както в Netflix, така и в YouTube. На последния Netflix предлага филма безплатно. Winter on Fire е за украинските протести през 2013 и 2014 г. заради неподписването на споразумение за асоцииране между Украйна и Европейския съюз. Протестите в крайна сметка доведоха до свалянето на бившия президент Янукович.

Домашни игри – Netflix

В документалния филм Home Games проследяваме двадесетгодишната Алина, която носи отговорност за своите по-малки брат и сестра. Нейният втори баща предпочита да харчи издръжката си за алкохол, а майка й и баба й не могат да се грижат за децата. Шестимата живеят в тесен, овехтял апартамент в Киев, където никога няма пари.

Алина мечтае за място в националния отбор по футбол за жени и затова тренира усилено с полуразпаднали се футболни обувки, които сама зашива обратно. Когато майка й умира, мечтата й става все по-далеч от погледа.

Чернобил: Последици – Apple TV+

Създаден в чест на 30-ата годишнина от ядрената катастрофа в Чернобил, драматичният сериал Chernobyl: Aftermath проследява историята на ядрената трагедия от гледна точка на любовна история. Няколко месеца преди бедствието Лера е преместена в местно училище. Скоро тя среща Игор, млад лейтенант, който се влюбва в нея, и Витас, любовта на живота й, който работи като ядрен инженер. Лера мечтае за голямо семейство, но бедствието от 1986 г. променя живота й безвъзвратно.

Вижте и стиховете на Хайналка Хорват чрез тази връзка.

Почти свято – YouTube

Документалният филм Almost Holy проследява пастор Генадий Мохненко, който се бори с детската бездомност, като отвлича насилствени, бездомни и пристрастени деца от улиците на Мариупол и ги взема в своята енория. Някои го виждат като герой, други като беззаконник.

Как да възстановите империята на водката – Netflix

Когато режисьорът Даниел Еделстин намира мемоарите на покойната си баба, той решава да пътува из Европа, за да открие изгубеното си еврейско-украинско наследство. Скоро той открива компанията за производство на водка на прадядо си. В „Как да възстановим империята на водката“той се опитва да рестартира тази компания.

Secondo Me – Netflix

Secondo Me поставя оперите и звездите на заден план и се фокусира върху живота на трима различни гардеробни в три европейски оперни театри: Виенската държавна опера, Ла Скала в Милано и Операта в Одеса.

Чернобил – HBO Max

Награждаваният сериал на HBO за Чернобил показва как се е случила катастрофата в атомната електроцентрала в Чернобил през април 1986 г., тогава част от Съветския съюз, и разказва историите както на участниците в бедствието, така и на онези, които са реагирали на него. Сериалът разказва и някои от по-малко известните истории за бедствието, включително усилията на пожарникарите, които са пристигнали първи, доброволците и екипите от миньори, които са прокопали критичен тунел под Реактор 4.

Atlantis – Pathé Home

Този всепризнат драматичен филм се развива през 2025 г., когато войната между Украйна и Русия е приключила. Бившият войник Сергей се опитва да се върне на правилния път и си намира нова работа в местната стоманодобивна фабрика: шофира чиста питейна вода. Скоро той влиза в контакт с Black Tulip, организация, която намира телата на загинали войници, за да ги погребе достойно. Сергей е доброволец и въпреки че работата е ужасяваща, тя също му предлага малко спокойствие и освобождаване.

Donbass – Eye Film Player

Донбас е за руското нахлуване в Източна Украйна през 2014 г., след което избухва война между украинската армия и проруските бунтовници. Филмът се състои от поредица от тринадесет кратки истории, базирани на видеоклипове в YouTube, направени с мобилни телефони от жители на Източна Украйна. По сатиричен начин режисьорът Сергей Лозница, един от най-значимите украински режисьори на нашето време, хвърля поглед към хаоса на оцеляването във войната.

Донбас, заедно с останалите филми на Сергей Лозница, е част от колекцията Support Filmmakers at War. Постъпленията ще отидат за Babylon'13, колектив от създатели на документални филми в Украйна, за да могат създателите да закупят оборудване и да покрият други разходи, за да могат да продължат да бият от предните линии.

A Gentle Creature – Eye Film Player

Главната героиня от „Нежно създание“, която няма име, винаги изпраща колети на съпруга си, който е в сибирски затвор. Когато й върнат пакет, тя веднага заминава за Сибир за обяснение. По този начин тя влиза в контакт с всички слоеве на руското население, чак до затвора, където жадните за власт пазачи превръщат живота в ад за затворниците и техните семейства. Този филм на Лозница също е част от Support Filmmakers at War.

Събитието – Eye Film Player

С този документален филм за августовския преврат в Москва през 1991 г. Лозница се опитва да отговори на въпросите около падането на съветския комунизъм. Кои бяха гражданите, които се събраха пред Зимния дворец в Санкт Петербург? От каква политическа гледна точка са направени записите? Събитието улавя исторически момент на политическа трансформация, чрез лирично-елегантния стил на Лозница и без устни коментари. Лозница е един от най-важните украински режисьори в момента и приходите от този филм също отиват при украински режисьори

Maidan – Eye Film Player

Още един документален филм на Лозница, този път за протестите през 2013 и 2014 г., които са подчертани и в гореспоменатия документален филм Winter on Fire. В първата част на документалния филм, заснет през декември 2013 г., все още има приятелска атмосфера на площад Майдан в Киев, където се провеждат протестите. Това се промени с въвеждането на законите срещу демонстрациите през януари 2014 г., след което избухнаха боеве между демонстрантите и военната полиция. Лозница и неговият екип заснеха това с камерите си, които оставиха на фиксирани позиции.

В мъглата – Плеър за филми за очи

В мъглата е екзистенциална драма за човек, който се опитва да направи морален избор при неморални обстоятелства. С филма Лозница изследва какво означава да си изкупителна жертва. Цялото насилие остава извън картината.

Нарисуваната птица – Pathé Thuis

Еврейско момче е настанено при старица по време на Втората световна война с надеждата, че това ще увеличи шансовете му за оцеляване. Когато възрастната жена умира, той изведнъж остава сам. Филмът се развива в неуточнена източноевропейска страна и следователно използва междуславянски език. Филмът също е заснет изцяло черно-бял.

Олга – Picl

Петнадесетгодишната Олга е една от най-добрите украински гимнастички в момента. Затова тя тренира усилено за Европейското първенство, но когато журналистическата работа на майка й застрашава живота им, тя е изпратена в приемно семейство в Швейцария.

Mr. Jones – Pathé Home

Mr. Джоунс е базиран на истинската история на журналиста Гарет Джоунс, който пътува до Съветския съюз през 1933 г. и открива истината зад Гладомора, геноцид, предизвикан от глад в Украйна, убил милиони.

Нека вали сняг – Pathé Home

В този филм на ужасите Миа кара сноуборд в отдалечен европейски курорт. Когато годеникът й Макс изчезва, тя изведнъж се оказва, че се бори за живота си, когато разбира, че маскиран убиец я преследва. Ако това не е достатъчно лошо, тя също трябва да се съобразява с голяма лавина.

Криеница – MyLum

Играта на криеница се обърка за баща и дъщеря в този криминален сериал, когато той не може да я намери никъде. Когато по-късно в интернет се появява видео, на което дъщерята държи табела със загадъчен набор от числа, тя се оказва първата от поредицата мистериозни изчезвания в града. Младите детективи Варта Наумова и Максим Шумов трябва да разкрият тази мистерия.

Много съжалявам – Picl

Режисьорът Лян Джао ви превежда през пусти и обрасли руини в Казахстан, изоставени къщи в Чернобил и Фукушима и призрачните подземни тунели във Финландия, където силно радиоактивните отпадъци ще бъдат съхранявани хиляди векове. С тези изображения и трогателни срещи с жертви на ядрени катастрофи Джао прави осезаеми последствията от ядрената енергия.

Путин: Новата империя – Docubay чрез Amazon Prime Video

След падането на Съветския съюз Владимир Путин си постави за мисия да върне Русия към статута на суперсила. Този документален филм изследва логиката и мотивите зад режима на Путин и защо той е толкова обичан в родината си.

Популярна тема