Ревю на Steam Deck - Превключете Pro в прикритие?

Съдържание:

Ревю на Steam Deck - Превключете Pro в прикритие?
Ревю на Steam Deck - Превключете Pro в прикритие?
Anonim

Откакто Valve доминира на PC пазара със Steam, компанията е доста тиха. През 2020 г. видяхме Valve Index, набег на Valve в света на VR, но всъщност спря дотук. И все пак се оказва, че американската компания все още успява да изненада, защото тази година Valve излезе със Steam Deck.

Известен дизайн

По отношение на формата, не е трудно да се разбере откъде Valve е черпил вдъхновение. Steam Deck е много подобен на Nintendo Switch, въпреки че таблетът Wii U също изглежда е бил използван като източник на вдъхновение. Това не означава, че не можете да различите двете, тъй като Steam направи свои собствени допълнения на няколко места.

Двете основни добавки идват под формата на тракпадове. Те се намират от двете страни на устройството до екрана. Те работят като тракпадове на лаптоп, което улеснява играта на компютърни игри като Age of Empires или Crusader Kings. RTS феновете са обслужвани по този начин, но това не е единствената целева аудитория, която се възползва от тракпадовете.

Valve проектира тракпадовете така, че да можете да ги използвате и като заместител на D-Pad. Всичко е въпрос на опции и Steam Deck ги предоставя в изобилие, отчасти благодарение на четирите бутона за връщане назад, които са програмируеми за всяка игра. Този D-Pad е, точно като обикновените бутони ABXY, малко по-далеч от ръба на джоба, така че не винаги е много приятно да се използва.

Това е особено забележимо при D-Pad, защото изобщо не се усеща добре. От гледна точка на размера е добър, както и при ABXY бутоните, но солидната форма изглежда малко клатеща в устройството. Поради това предпочитате да използвате стика отляво или гореспоменатия тракпад.

Магия в кутия

Фактът, че всички тези опции и комбинации от бутони са там, разбира се, е фантастичен, но самият Steam Deck, разбира се, също трябва да работи добре. За щастие, това обикновено работи благодарение на 4-ядрения, 8-нишков процесор AMD Zen 2 и 8-ядрената графична карта AMD RDNA 2. Заедно с 16 GB LPDDR5 RAM, те гарантират, че основните, скорошни издания като Elden Ring работят като чар на джоба.

Единственото нещо, което не можете да очаквате е, че играете играта в 4K със стабилни 60 кадъра в секунда. Steam Deck е създаден като джобен компютър и това са изпълненията, които са представени. По време на игрални сесии, това означава разделителна способност 1280 x 800 на 7-инчов екран с IPS панел, който може да играе игри с до 60 кадъра в секунда.

Игри като Hades, например, могат да постигнат 60 кадъра в секунда добре и да играят много гладко. По-големите игри като God of War (2018), Elden Ring и Death Stranding имат малко повече проблеми с тази по-висока честота на кадрите и играят най-добре, когато изберете 30 fps. Това също играе много добре като ръчно заглавие.

The Deck осигурява повече от достатъчно добра производителност и също така има тайното оръжие, което записва данни, които се прехвърлят директно в облака. Това означава, че можете да продължите с най-високо качество, когато се върнете към компютъра си. Козът кара потребителите, които нямат компютър за игри, незабавно да обмислят изграждането му (след което Steam библиотеката ще последва автоматично).

Изчистване на изображения

Ясно е, че ръчното устройство предлага по-добри спецификации от Switch, въпреки че OLED екранът на хибридната конзола на Nintendo е значително по-добър. Все пак екранът на Steam Deck със сигурност може да бъде там, въпреки че това зависи от модела, който изберете. Само най-скъпият модел, изданието, което струва 679 евро, е оборудвано с екран против отблясъци, така че по-малко да ви притеснява подсветката на екрана.

Това не е съществена функция за екрана, но е тази, която прави изживяването при игра малко по-приятно. От друга страна, екранът на Steam Deck може да блести много, защото докосва 400 нита. Switch може да управлява само 318 нита в сравнение с ревизията си от 2019 г., докато Switch OLED остава на около 375 нита.

Страхотно представяне?

Тези резолюции осигуряват страхотна производителност и всъщност можете да играете God of War гладко във влака в движение. От съществено значение е да следите внимателно дали игрите от вашата Steam библиотека действително се поддържат в Steam Deck. Това не винаги е така.

Това също е клопката на постиженията, които получавате в Steam Deck. Предоставените игри са проверени от Valve, те играят като чар на Steam Deck, но ако се поддържат само частично или все още не са тествани, има голям шанс да срещнете проблеми. Това е болезнена точка, върху която Steam ще работи през следващите месеци и с подкрепата през първите месеци е ясно, че със сигурност има още много за подобряване.

Въпреки това, не би трябвало да е проблем, че Steam Deck все още не е проверил всички игри в собствената си библиотека. Steam Deck има опция за превключване към режим на работния плот. Това прави преносимия компютър, така да се каже, компютър, който работи на Linux (който можете да свържете към докинг станция като тази, за да превърнете преносимия компютър напълно в компютър). Когато направите това, можете да намерите опции от Steam Deck за инсталиране на емулатори на конзолата, така че пак можете да изградите огромна библиотека от добре работещи игри.

Преглед на Steam Deck - Надстройката на Switch, от която се нуждаете

Като цяло, Steam Deck все още не е на първо ниво, защото Valve все още е зает да накара игрите да работят в Steam Deck. Базата, която е представена в момента, вече е много силна и ще убеди почти всеки конзолен геймър да създаде акаунт в Steam. Качеството на изработката на джоба е много чисто благодарение на хубавия екран и многото опции, когато става въпрос за контролите.

Steam Deck предлага страхотно изживяване да играете страхотни AAA игри като Elden Ring в движение. Фактът, че ръчното устройство бързо ви кара да обмислите да бърникате с вашата Steam библиотека (и дори бъдещ компютър за игри), казва всичко. Революция ли е Steam Deck? Не, не е, но това е част от технологията, която геймърите определено не трябва да пренебрегват въпреки променливия живот на батерията.

Плюсовете и минусите

  • Дизайн от висок клас
  • Вкусно удобство при игра благодарение на много опции
  • Хубав, ярък екран
  • Много чисто изпълнение
  • Вградени опции за емулация
  • Много игри, които работят по-малко (или не)
  • Променлив живот на батерията

Препоръчано: