Колона: Apple изгуби своята магия и iPhone 14 потвърждава това

Съдържание:

Колона: Apple изгуби своята магия и iPhone 14 потвърждава това
Колона: Apple изгуби своята магия и iPhone 14 потвърждава това
Anonim

Все още мога да си спомня обявяването на първия iPhone, сякаш беше вчера. Там стоеше Стив Джобс, облечен както обикновено в черна водолазка и дънки, държейки любопитен телефон. Тогава вече имаше мобилни телефони, които можеха повече от просто да се обаждат, изпращат SMS на Snake, но веднага стана ясно, че iPhone е нещо специално. И през годините след това стана ясно колко влиятелен е бил смартфонът на Apple.

Това може би е още по-вярно за iPad. Още тогава Стив Джобс беше на сцената с любопитно устройство в ръце. Дори се засмяха, защото кой, по дяволите, искаше огромен смартфон или лаптоп без клавиатура? Чувствах се като продукт, който никой не поиска. Но през 2022 г. таблетите се превърнаха в продуктова група, превърнала се в незаменима част от ежедневието.

И точно това беше целта на Apple под ръководството на Джобс: промяна и революция. Със сигурност не всичко работеше, но компанията непрекъснато разширяваше границите, често с добавяне на фънки цветове. Когато Apple представи нова функция за iPhone, можете да заложите пари за това, което никой друг не е правил преди - но конкуренцията често последва няколко месеца по-късно.

Image
Image

Как готвачът се разпада

През последните години вече не можем да кажем, че Apple е пред конкуренцията, особено що се отнася до iPhone. Това стана ясно повече от веднъж по време на разкриването на гамата iPhone 14 тази седмица. Почти няма разлики между нормалния модел iPhone 13 и iPhone 14. Дизайнът все още е абсолютно същият, камерата е леко подобрена и дори чипсетът не е надстроен. И тогава имаше оплаквания, че iPhone 13 вече е минимално подобрение спрямо iPhone 12!

След това са моделите iPhone 14 Pro, на които е обърнато малко повече внимание. Вече няма прорез, а така наречения динамичен остров. На практика това все още е само прорез, но парчето черно вече не влиза в контакт с горната част на iPhone и се показва известна информация. Освен това iPhone 14 Pro ще получи ъпгрейд до чипа Bionic A16. Колко по-добър е от предишния чип Bionic A15? Нямам представа, защото Apple направи сравнение само със стари чипове.

Това, на което Apple също обърна внимание, бяха специалните функции, въведени с новата актуализация на iOS. По-специално, възможността да персонализирате заключения си екран, като например с часовник. Много удобно, защото дори ако екранът ви е изключен, можете да видите часа с един поглед. Само конкуренцията има тази функция повече от пет години и Apple изостава. Точно като добавянето на джаджи с предишната актуализация на iOS. Докато Apple под ръководството на Стив Джобс беше пред конкуренцията, Apple постоянно закъсняваше при Тим Кук.

Image
Image

Плащане на най-голямата награда

Друг нарастващ проблем при управлението на Кук са цените на продуктите на Apple. Не ме разбирайте погрешно, Apple беше известна като компания, предлагаща евтини продукти, но преди всичко беше много по-достъпно.

Например, цените на iPhone 14 са се увеличили с не по-малко от петнадесет процента в Европа в сравнение с предишното поколение. Ако искате да вземете най-евтината версия на iPhone 14, ще загубите 1019 евро! Според Apple това се дължи на обменния курс на еврото спрямо долара, но когато доларът беше нисък, това никога не се вземаше предвид. И това огромно увеличение на цената е и за това, което е почти преопакован iPhone 13.

На събитието Apple също представи Apple Watch Ultra. Когато става въпрос за смарт часовници, Apple почти винаги е била най-скъпата страна, но новият модел Ultra върви далеч напред. За това трябва да платите 999 евро. За същите пари можете да си купите луксозен механичен часовник с японски или швейцарски механизъм. Може да не е в състояние да измери пулса ви, но ще продължи десетилетия и няма да бъде безполезен след три или четири години.

Огромното увеличение на цените също е ритник в краката на много фенове на Apple. Инфлацията расте като луда и на много хора вече им е все по-трудно да се справят и тогава Apple предлага такива цени. Разбира се, Силиконовата долина също има по-високи разходи, но компания, която има нетен доход от близо 95 милиарда долара през 2021 г. - и който продължава да се увеличава - също може да вземе предвид финансовото състояние на плебса. Ако това продължи, Apple скоро вече няма да бъде компанията, която представлява промяната и еволюцията, а по-скоро компанията, която представлява застоя и скъперничеството.

Популярна тема